Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Wielkanocne ciasto w kształcie marchewki

Wielkanocne ciasto w kształcie marchewki

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 424/​1781
    kcal / kJ
  • 44 g
    węglo- wodanów
  • 4 g
    białka
  • 26 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    424/1781 kcal/kJ, 44 g węglo- wodanów, 4 g białka, 26 g tłuszczu

Składniki (15 porcji)

Na ciasto:

50 g czekolady gorzkiej K-Classic
50 g orzechów macadamia
150 g miękkiego masła
160 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego K-Classic
3 jajka
100 g mąki pszennej typ 450 K-Classic
2 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
1 opakowanie budyniu czekoladowego
50 ml mleka K-Classic

Na krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego K-Classic
5 łyżek syropu waniliowego
400 ml mleka K-Classic
200 g miękkiego masła

Na udekorowanie ciasta:

300 g białej masy cukrowej (fondant)
kilka kropli czerwonego, żółtego i zielonego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

    1

Przygotowanie ciasta: czekoladę i orzechy grubo posiekać. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Utrzeć na puch masło, 120 g cukru i cukier waniliowy, dodać pojedynczo jajka, wmieszać czekoladę. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i budyń czekoladowy i dodawać kolejno z mlekiem, ciągle mieszając. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (termoobieg: 160ºC) przez ok. 20 min. Ciasto zostawić do schłodzenia na kratce kuchennej.

    2

Przygotowanie kremu: wziąć odrobinę mleka i wymieszać na gładko z budyniem waniliowym i syropem waniliowym. Zagotować mleko, wmieszać rozrobiony budyń, jeszcze raz zagotować i odstawić na ok. 60 min. w chłodne miejsce., przykrywszy wcześniej budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch i wmieszać stopniowo budyń. Z ciasta wyciąć duży trójkąt (o wymiarach ok. 30 x 43 x 43 cm) i posmarować połową kremu waniliowego. Z pozostałego ciasta również uformować trójkąt, nałożyć na wcześniejszy i całe ciasto posmarować pozostałym kremem. 3/4 masy cukrowej zafarbować za pomocą żółtego i czerwonego barwnika na kolor pomarańczowy. Masę cukrową rozwałkować między foliami spożywczymi na grubość 2 do 3 mm i obłożyć nią ciasto. Za pomocą grzbietu noża wycisnąć ostrożnie w masie cukrowej paski, przypominające zagłębienia w marchewce. Pozostałą część masy cukrowej zafarbować na zielono, uformować z niej nać marchewki i ozdobić nią szerszą końcówkę ciasta. Wielkanocne ciasto odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 min i podawać.