Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
bez laktozy
Wegański
Zdjęcie przepisu Wegańskie Chili sin Carne

Wegańskie Chili sin Carne

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 695/​2895
    kcal / kJ
  • 59 g
    węglo- wodanów
  • 15 g
    białka
  • 40 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    695/2895 kcal/kJ, 59 g węglo- wodanów, 15 g białka, 40 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

200 g ryżu
sól
3 papryki
2 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 papryczki chili
1 puszka kukurydzy (285 g waga po odsączeniu)
2 puszki fasoli kidney (250 g waga po odsączeniu)
1 puszka białej fasoli (255 g waga po odsączeniu)
3 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
2 łyżki koncentratu pomidorowego K-Classic
800 g passaty pomidorowej K-Classic
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
2 limonki
1 pęczek kolendry
400 g wegańskiej kwaśnej śmietany

Cenna rada

  • Można dodać kawałki proteiny sojowej.

  • Wypróbuj produkty bez laktozy

    Kupując składniki, pamiętaj, aby wybierać produkty bez laktozy.


Przygotowanie:

    1

Ryż ugotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

    2

Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki, miąższ pokroić w dużą kostkę. Marchew umyć, osuszyć i obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić i pokroić w paski. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sicie, przepłukać wodą.

    3

W rondlu rozgrzać olej i na średnim ogniu podsmażyć cebulę, czosnek, marchew i paprykę. Dodać przecier pomidorowy i krótko smażyć. Dodać odcedzone pomidory i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać kukurydzę i fasolę, dusić na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.

    4

Limonkę umyć w gorącej wodzie, osuszyć i pokroić na cząstki. Kolendrę umyć, osuszyć, oberwać listki. Danie podawać ozdobione kleksami wegańskiej śmietany, cząstkami limonki i kolendrą.