Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Wegański

Wegańska szakszuka z tofu i awokado

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

200 g tofu BIO K-take it veggie
150 g pomidorków koktajlowych
1 puszka pomidów pelati (lub dojrzałych 4 pomidów obranych bez skórki)
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek K-Classic lub K-Bio
1/2 łyżeczki kuminu,1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz
2 dojrzałe awokado
0.5 limonki lub cytryny
0.5 pęczka natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:

    1

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Czosnek i cebule posiekać.

    2

Na suchej patelni podprażyć nasiona kuminu, rozdrobnić w moździerzu.

    3

Rozgrzać oliwę na patelni (na tej samej, na której był uprażony kumin), dodać czosnek, paprykę, pomidorki koktajlowe. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory pelati, ok. 50-100 ml wody, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.

    4

Tofu pokroić na 4 części, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, zrobić wgłębienia w sosie pomidorowym i dusić ponownie ok. 5 minut.

    5

W międzyczasie obrać awokado, usunąć pestki, pokroić w plastry. Na gotową szakszukę z tofu ułożyć plastry awokado. Całość skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną natka pietruszki lub kolendrą.