Wegańska szakszuka z tofu i awokado
Składniki (4 porcje)
200 g | tofu BIO K-take it veggie |
150 g | pomidorków koktajlowych |
1 puszka | pomidów pelati (lub dojrzałych 4 pomidów obranych bez skórki) |
1 | papryka |
2 ząbki | czosnku |
1 | cebula |
oliwa z oliwek K-Classic lub K-Bio | |
1/2 łyżeczki kuminu,1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz | |
2 | dojrzałe awokado |
0.5 | limonki lub cytryny |
0.5 pęczka | natki pietruszki lub kolendry |
Przygotowanie:
- 1
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Czosnek i cebule posiekać.
- 2
Na suchej patelni podprażyć nasiona kuminu, rozdrobnić w moździerzu.
- 3
Rozgrzać oliwę na patelni (na tej samej, na której był uprażony kumin), dodać czosnek, paprykę, pomidorki koktajlowe. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory pelati, ok. 50-100 ml wody, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
- 4
Tofu pokroić na 4 części, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, zrobić wgłębienia w sosie pomidorowym i dusić ponownie ok. 5 minut.
- 5
W międzyczasie obrać awokado, usunąć pestki, pokroić w plastry. Na gotową szakszukę z tofu ułożyć plastry awokado. Całość skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną natka pietruszki lub kolendrą.