Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Wegetariański

Warzywne curry z mleczkiem kokosowym i ciecierzycą

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

ok. 200 g ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
ok. 2 cm obranego kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 papryka
1 kapusta pak choi (można zastąpić np. cukinią lub selerem naciowym)
2 marchewki
1 puszka pomidorów krojonych K-Classic (400 g)
1 puszka mleczka kokosowego K-Bio
olej do smażenia
mieszanka przypraw: po 1 płaskiej łyżeczce: kurkumy, nasion kolendry, słodkiej i ostrej papryki, po ½ łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, cynamonu
sól, pieprz
do podania: świeża kolendra, cząstki limonki

Przygotowanie:

    1

Warzywa umyć, osuszyć. Czosnek oraz imbir drobno posiekać. Szalotkę pokroić w piórka, marchew w cienkie plasterki lub słupki, pak choi (białą część) oraz paprykę w drobne paski, zielone liście odłożyć do dekoracji.

    2

Na patelni rozgrzać olej, włożyć mieszankę przypraw i chwilę razem przesmażyć z imbirem, czosnkiem i szalotką. Następnie dodać paprykę, marchew, ciecierzycę doprawić solą, sosem sojowym i razem podsmażyć. Całość zalać pomidorami z puszki, mleczkiem kokosowym oraz wodą (ok. 150 ml). Dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut.

    3

Na końcu dodać pokrojoną kapustę pak choi. Curry wymieszać, posypać kolendrą oraz odłożonymi, grubo posiekanymi liśćmi pak choi. Przed podaniem skropić sokiem z limonki.