Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Udziec jagnięcy z pieczonymi warzywami

Udziec jagnięcy z pieczonymi warzywami

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 767/​3209
    kcal / kJ
  • 9 g
    węglo- wodanów
  • 45 g
    białka
  • 59 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    767/3209 kcal/kJ, 9 g węglo- wodanów, 45 g białka, 59 g tłuszczu

Składniki (6 porcji)

2 ząbki czosnku
3 czerwone cebule
5 łyżek oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
5 gałązek rozmarynu
5 gałązek tymianku
1.5 kg udźca jagnięcego bez kości
sól
500 ml bulionu wołowego z kostki K-Classic
0.5 puszki (ok. 200 g) pomidorów bez skórki K-Classic
świeżo zmielony pieprz
2 bulwy kopru włoskiego
250 g pomidorków koktajlowych

Cenna rada

  • Sos można doprawić 1 łyżką octu balsamicznego.


Przygotowanie:

    1

Piekarnik nagrzać do 140°C w funkcji z termoobiegiem (160°C bez termoobiegu). Czosnek i cebule obrać. Jedną cebulę pokroić w kostkę, a pozostałe dwie w pióra. Rozmaryn i tymianek umyć, osuszyć, oberwać igiełki i listki. Ząbki czosnku zmiksować z 3 łyżkami oliwy z oliwek i ziołami.

    2

Udziec jagnięcy umyć pod zimną wodą, osuszyć papierem kuchennym, natrzeć jedną łyżką soli i oliwą z ziołami. Mięso włożyć do brytfanny i przez ok. 15 min obsmażać z każdej strony. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę, poddusić przez 2 minuty, wlać bulion, dodać pomidory, a na koniec doprawić pieprzem. Udziec piec pod przykryciem w piekarniku przez ok. godzinę, w tym czasie dwukrotnie obrócić.

    3

Koper włoski i pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć. Koper pokroić w pióra, wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, piórami cebuli i resztą oliwy z oliwek, posolić i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 160°C z termoobiegiem (lub 180°C bez termoobiegu), udziec odkryć, włożyć blachę z warzywami i piec przez kolejne 25 minut.

    4

Udziec wyjąć z brytfanny, odstawić w ciepłe miejsce, a sos z pieczenia zmiksować. Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, warzywami z pieca i np. pieczonymi ziemniakami.