Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tradycyjny chleb na zakwasie
© BeataŚniechowska

Tradycyjny chleb na zakwasie

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (1 porcja)

Zaczyn:

60 g aktywnego zakwasu żytniego
150 ml bardzo ciepłej wody
150 g mąki żytniej typ 2000

Ciasto:

500 g jasnej mąki żytniej
340 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli morskiej
10 g masła
ewentualnie 40 g posiekanych, suszonych śliwek

Przygotowanie:

    1

Przygotować zaczyn: do dużej miski wlać zakwas (przygotowany z tego przepisu), wymieszać z mąką i ciepłą wodą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 12 godzin.

    2

Po tym czasie podgrzać wodę do około 30°C, rozpuścić w niej miód i dodać mąkę żytnią, sól, posiekane śliwki i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania chleba).

    3

Podłużną keksówkę wysmarować masłem, obsypać mąką, zwilżonymi dłońmi przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch. Ciasto przykryć, odłożyć na 3-4 godziny.

    4

Piekarnik rozgrzać do 220°C, włożyć na dno brytfannę z wodą lub mocno spryskać wodą, by piekarnik dobrze zaparował. Wstawić chleb w foremce i piec ok. 45 minut



Wycofanie produktu

Kaufland dla zapewnienia ochrony konsumentom zapobiegawczo wycofuje ze sprzedaży następujący produkt:

SPICE & SOUL

Tarka wielofunkcyjna

EAN 4337185869136

w sprzedaży w sklepach Kaufland od lipca 2020 r.