
Tradycyjny chleb na zakwasie
Składniki (1 porcja)
Zaczyn:
60 g | aktywnego zakwasu żytniego |
150 ml | bardzo ciepłej wody |
150 g | mąki żytniej typ 2000 |
Ciasto:
500 g | jasnej mąki żytniej |
340 ml | wody |
1 łyżka | miodu |
1 łyżeczka | soli morskiej |
10 g | masła |
ewentualnie 40 g | posiekanych, suszonych śliwek |
Przygotowanie:
- 1
Przygotować zaczyn: do dużej miski wlać zakwas (przygotowany z tego przepisu), wymieszać z mąką i ciepłą wodą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 12 godzin.
- 2
Po tym czasie podgrzać wodę do około 30°C, rozpuścić w niej miód i dodać mąkę żytnią, sól, posiekane śliwki i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania chleba).
- 3
Podłużną keksówkę wysmarować masłem, obsypać mąką, zwilżonymi dłońmi przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch. Ciasto przykryć, odłożyć na 3-4 godziny.
- 4
Piekarnik rozgrzać do 220°C, włożyć na dno brytfannę z wodą lub mocno spryskać wodą, by piekarnik dobrze zaparował. Wstawić chleb w foremce i piec ok. 45 minut