Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tort serce

Tort serce

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 516/​2163
    kcal / kJ
  • 48 g
    węglo- wodanów
  • 8.2 g
    białka
  • 33 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    516/2163 kcal/kJ, 48 g węglo- wodanów, 8.2 g białka, 33 g tłuszczu

Składniki (10 kawałków)

Biszkopt:

4 jajka
3 łyżki gorącego mleka K-Classic
120 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego K-Classic
75 g mąki
75 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic
50 g płynnego masła
tłuszcz do smarowania formy

Masa:

2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego K-Classic
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka K-Classic
250 g masła
3 łyżki kakao w proszku

Dekoracja:

owoce
bita śmietana K-Classic
melisa

Przygotowanie:

    1

Piekarnik elektryczny nagrzać do temperatury 180°C. Biszkopt: jajka ubić z mlekiem na puszystą masę. Następnie dodać cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać, na gładką masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i ostrożnie dodać do masy kremowej. Następnie ostrożnie wlać masło i wymieszać. Tortownicę (o średnicy 28 cm) natłuścić, wlać do niej ciasto i piec przez ok. 20–25 minut (piekarnik elektryczny i gazowy 180°C/poziom 3, piekarnik z termoobiegiem 160°C).

    2

Zdjąć obręcz tortownicy, biszkopt przełożyć na kratkę kuchenną i ostudzić. Masa: jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę, po czym dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mleko podgrzać, przełożyć do niego masę, krótko zagotować i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać do masy. Do 2/3 masy dodać kakao w proszku. Biszkopt przekroić poziomo na 3 części i wyciąć z niego serca. Spodnią część biszkoptu posmarować ciemnym kremem, nałożyć środkowy biszkopt, posmarować jasnym kremem i nałożyć ostatnią część ciasta.

    3

Cały tort dookoła posmarować resztą ciemnego kremu, po czym wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Można udekorować kleksami z bitej śmietany, owocami i melisą.