Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 477/​1995
    kcal / kJ
  • 57.7 g
    węglo- wodanów
  • 8.4 g
    białka
  • 23.6 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    477/1995 kcal/kJ, 57.7 g węglo- wodanów, 8.4 g białka, 23.6 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

60 g sól
2 marchewki
4 jajka
60 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
120 g zmielonych migdałów K-Classic
2 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
5 listków białej żelatyny
500 g jogurtu naturalnego K-Classic lub K-Bio
60 g brązowego cukru trzcinowego
200 g śmietanki kremowej 30% K-Classic
1 biała masa cukrowa (fondant) do przykrycia tortu (ok. 430 g)
1 łyżka cukru pudru + odrobina więcej do posypania
12 małych marchewek marcepanowych

Przygotowanie:

    1

Masło stopić i zostawić do schłodzenia. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i 2 łyżki wody ubić na puszystą masę. Wsypać cukier i dalej ubijać na pianę. Wmieszać masło. Białka ubić na sztywno, dodać do masy żółtkowej, dodać mąkę, migdały i proszek do pieczenia oraz marchewki. Całość wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 °C (piekarnik gazowy: stopień 4, termoobieg 180 °C) przez ok. 20 min.

    2

Usunąć papier do pieczenia i zostawić ciasto biszkoptowe do schłodzenia na kratce kuchennej. Żelatynę namoczyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wymieszać jogurt i cukier. Rozpuścić żelatynę, wymieszać z jogurtem i odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy tylko krem zacznie tężeć, wymieszać go z ubitą śmietaną.

    3

Ciasto biszkoptowe przeciąć w poprzek. Dolny blat położyć na paterze do tortów i założyć wokół obręcz do tortów. Wyłożyć krem, rozsmarować, położyć górny blat. Tort odstawić w zimne miejsce na ok. 3 godz. Następnie pokryć tort białą masą cukrową. Cukier puder wymieszać na gładko z odrobiną wody i umocować z jego pomocą marcepanowe marchewki na torcie.