Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tort jogurtowy z truskawkami

Tort jogurtowy z truskawkami

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 400/​1676
    kcal / kJ
  • 55 g
    cukru
  • 11 g
    białka
  • 12 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    400/1676 kcal/kJ, 55 g cukru, 11 g białka, 12 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

Spód biszkoptowy:

5 jaj, rozmiar M
200 g brązowego cukru trzcinowego
200 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
opakowanie budyniu waniliowego K-Classic
opakowanie proszku do pieczenia K-Classic

krem:

500 g truskawek
500 g jogurtu waniliowego
80 g brązowego cukru trzcinowego
aromat cytrynowy
2 opakowania żelatyny K-Classic
300 g śmietanki kremowej 30% K-Classic

dekoracja:

750 g truskawek
opakowanie wiórków czekoladowych
opakowanie listków czekoladowych

Przygotowanie:

1

Piekarnik nagrzać do 210°C. Na papierze do pieczenia narysować trzy koła o średnicy 26 cm obrysowując dno tortownicy. Papier odwrócić i położyć na blaszkę do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno, dodając stopniowo 150 g cukru. Ubijać dalej do momentu rozpuszczenia się cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy i zaczynając od środka okręgu wyciskać spiralnie na uprzednio nagrzane krążki papieru. Wstawić do piekarnika i piec 10 – 12 minut. Wyjąć, położyć na kratkę kuchenną i ostudzić.

2

Truskawki umyć i drobno pokroić, dodać do jogurtu, następnie zmiksować, dodając cukier i aromat cytrynowy. Ciągle mieszając dodać żelatynę.

3

Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Krem schłodzić przez 5- 10 minut. Umyć owoce do dekoracji. 2/3 truskawek pokroić w plasterki, pozostałe w połówki. Krążki ciasta posypać wiórkami gorzkiej czekolady, rozprowadzić na nich masę. Dwa krążki udekorować plasterkami truskawek, trzeci połówkami owoców, wstawić na 10 min do lodówki, aby krem stężał. Następnie piętrowo nałożyć na siebie krążki. Tort wstawić na 1,5 godz. do lodówki. Chwilę przed podaniem udekorować czekoladowymi listkami.