Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tarta jabłkowa z orzeszkami pinii

Tarta jabłkowa z orzeszkami pinii

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 274/​1147
    kcal / kJ
  • 31.0 g
    węglo- wodanów
  • 4.3 g
    białka
  • 15.0 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    274/1147 kcal/kJ, 31.0 g węglo- wodanów, 4.3 g białka, 15.0 g tłuszczu

Składniki (12 kawałków)

50 g ciasteczek amaretti
150 g mąki
50 g zmielonych orzeszków pinii
szczypta proszku do pieczenia K-Classic
szczypta soli
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego K-Classic
100 g zimnego masła
2 żółtka
kilka kropel aromatu rumowego do ciast
tłuszcz do natłuszczenia blachy
1 kg jabłek (najlepiej cierpkich w smaku)
50 g gęstej śmietany 30%
20 g orzeszków pinii
80 g dżemu lub konfitury o smaku morelowym

Przygotowanie:

    1

Ciasteczka zmielić na proszek. Mąkę przesiać. Połączyć ciasteczka, mąkę, orzeszki pinii, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu rumowego, masło w płatkach i żółtko. Składniki wymieszać, zagnieść na gładkie ciasto i odłożyć na ok. 30 minut.

    2

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.

    3

Ciasto cienko rozwałkować. Okrągłą blachę do tarty (o śr. 26 cm) natłuścić, wyłożyć ciasto, tworząc brzeg, dobrze docisnąć i ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wierzch posmarować śmietaną, ułożyć jabłka i obsypać orzeszkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem: 180°C) przez ok. 30 minut.

    4

Konfiturę morelową podgrzać, wymieszać i przetrzeć przez sito. Rozsmarować na gotową, jeszcze ciepłą tartę i podawać.