
Sos słodko – kwaśny z grillowanym ananasem
Składniki (1 porcja)
Sos
0.3 | ananasa |
0.5 | papryczki chili |
1 łyżka | płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre |
sok i skórka z 1 limonki | |
1 cm świeżego kłącza imbiru | |
1 łyżeczka | mąki ziemniaczanej |
4 | gałązki tymianku |
szczypta | soli |
Przygotowanie:
- 1
Ananasa obrać ze skórki, pokroić w plastry, zgrillować na rozgrzanym ruszcie na złoto-brązowy kolor. Ostudzić i zmiksować.
- 2
Imbir i chili bardzo drobno posiekać.
- 3
W rondelku rozgrzać miód, wrzucić imbir, chili, sól i zmiksowanego ananasa. Smażyć 2–3 minuty. Następnie do gorącej mieszaniny wlać ocet oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.
- 4
Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Listki tymianku oderwać od łodyżki, dodać do wystudzonego sosu i wymieszać.
- 5
Sos idealnie pasuje do grillowanego kurczaka, indyka lub wieprzowiny.