Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Sałatka wiejska z talarkami  z sera koziego

Sałatka wiejska z talarkami z sera koziego

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 587/​2448
    kcal / kJ
  • 27.7 g
    węglo- wodanów
  • 17.6 g
    białka
  • 43.1 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    587/2448 kcal/kJ, 27.7 g węglo- wodanów, 17.6 g białka, 43.1 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

40 g posiekanych orzechów włoskich K-Classic
2 plastry chleba wiejskiego ciemnego
1 łyżeczka masła klarowanego
4 talarki sera koziego
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego K-Classic
2 łyżeczki miodu kwiatowego
100 g roszponki
2 pomidory
1 gruba marchewka
1-2 łyżki octu winnego białego K-Classic
1 łyżka soku pomarańczowego K-Classic lub K-Bio
0.5 łyżeczki szczypiorku
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

    1

Orzechy włoskie uprażyć na patelni teflonowej i wyjąć. Z kromek chleba wykroić lub wyciąć serduszka i upiec na chrupko na rozgrzanym maśle klarowanym.

    2

Talarki z sera koziego z rozmarynem i tymiankiem włożyć do małego naczynia do zapiekania, skropić 1 łyżeczką oleju i 1 łyżeczką miodu, zapiekać w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C (piekarnik gazowy: stopień 4, termoobieg: 180 °C) przez 5-10 minut.

    3

Roszponkę umyć i wyczyścić. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć szypułki, pomidory pokroić w podłużne kawałki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i wykroić z nich serca.

    4

Przygotowanie dressingu: pozostały olej, ocet, sok pomarańczowy, resztę miodu i musztardę wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

    5

Roszponkę, pomidory i marchewkę ułożyć dekoracyjnie na dużym półmisku i skropić dressingiem. Na wierzchu położyć ser kozi, posypać orzechami i podawać z serduszkami z chleba.