Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Rolada jagnięca z marchewką

Rolada jagnięca z marchewką

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 612/​2563
    kcal / kJ
  • 21.0 g
    węglo- wodanów
  • 61.8 g
    białka
  • 26.0 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    612/2563 kcal/kJ, 21.0 g węglo- wodanów, 61.8 g białka, 26.0 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 kg jagnięciny bez kości
sól
pieprz
2 łyżki musztardy
1 kajzerka
150 ml mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 żółtko
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 czerwone cebule
1 łyżka oleju
250 ml bulionu warzywnego K-Classic
200 ml wywaru mięsnego
1 liść laurowy
ciemny sos pieczeniowy
40 ml syropu miętowego
500 g marchewek
0.5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka masła
40 g mielonych migdałów K-Classic
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

    1

Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, z obu stron obsypać solą i pieprzem, z wierzchu posmarować musztardą. Na nadzienie w mleku namoczyć kajzerkę, delikatnie odcisnąć, wymieszać ze skórką cytryny i żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wyłożyć na mięso, zwinąć w rulon, związać sznurkiem, żeby całość się trzymała.

    2

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno olej, ze wszystkich stron obsmażyć roladę, dodać cebulę, chwilę razem smażyć, aż cebula się zeszkli, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion i wywar, dodać liść laurowy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (z termoobiegiem 180ºC) ok. 60 minut.

    3

Marchewki obrać, umyć i pokroić w plastry. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Masło rozgrzać, podsmażyć migdały na kolor złotobrązowy, dodać marchewkę, sól, pieprz i cukier, całość pozostawić na ogniu pod przykryciem na ok. 7 minut, na koniec obsypać pietruszką i doprawić.

    4

Roladę wyjąć i pokroić w plastry. Powstały wywar wymieszać z sosem pieczeniowym i syropem miętowym oraz doprawić solą i pieprzem. Roladę można udekorować listkami mięty i podawać z marchewkami i sosem.