Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy

Ragoût jagnięce z polentą i grillowaną papryką

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 1160/​4848
    kcal / kJ
  • 40 g
    węglo- wodanów
  • 48 g
    białka
  • 83 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    1160/4848 kcal/kJ, 40 g węglo- wodanów, 48 g białka, 83 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

800 g jagnięciny z udźca
3 mała cebula
300 g marchwi
300 g selera korzeniowego
2 ząbki ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
sól
świeżo zmielony pieprz
200 ml soku żurawinowego
700 ml bulionu jagnięcego
2 listki laurowe
200 ml sól
100 g kaszy kukurydzianej
30 g parmezanu
40 g miękkiego masła + niewielka ilość do natłuszczenia formy
800 g czerwonej papryki
1 gałązka rozmarynu
5 łyżek oliwy z oliwek z czosnkiem
2 łyżki jasnego octu balsamicznego

Cenna rada

  • Również łopatka jagnięca doskonale nadaje się do duszenia, ponieważ, podobnie jak jagnięcina z udźca, cechuje się licznymi przerostami tłuszczu. Dzięki temu mięso jest soczyste i kruche.


Przygotowanie:

    1

Z jagnięciny usunąć zbędny tłuszcz i większe ścięgna. Pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebule, marchew, seler i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

    2

Oliwę podgrzać w dużym, płaskim garnku, mocno podsmażać na niej mięso przez ok. 2 min, przyprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, marchew, seler, czosnek i dobrze podsmażyć. Zalać sokiem żurawinowym i gotować bez przykrycia tak długo, aż odparuje połowa objętości. Dodać 400 ml bulionu i liście laurowe, dusić pod przykryciem przez ok. 1 godz. na wolnym ogniu.

    3

Polenta: mleko zagotować z 300 ml bulionu i odrobiną soli. Kaszę kukurydzianą stopniowo wsypywać, delikatnie mieszając. Polentę gotować 15-20 min na wolnym ogniu, aż kasza spęcznieje. Zetrzeć parmezan. Razem z masłem dodać do polenty, delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.

    4

Rozgrzać grill w piekarniku. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na ćwiartki. Ułożyć skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Grillować w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 min, aż na skórce pojawią się czarne pęcherzyki. Wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ściereczką.

    5

Rozmaryn umyć, osuszyć, oderwać igiełki. Oliwę wymieszać z octem, dodać rozmaryn, delikatnie wymieszać. Paprykę obrać ze skórki i pokroić w szerokie paski. Wymieszać z mieszanką oliwną.

    6

Ragoût doprawić do smaku, podawać z polentą i papryką.


Wideoprzepis