Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Quiche z tofu i camembertem

Quiche z tofu i camembertem

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 408/​1703
    kcal / kJ
  • 16 g
    węglo- wodanów
  • 21 g
    białka
  • 29 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    408/1703 kcal/kJ, 16 g węglo- wodanów, 21 g białka, 29 g tłuszczu

Składniki (8 porcji)

40 g mielonych migdałów K-Classic
120 g mąki orkiszowej
90 g margaryny półtłustej
1 żółtko
tłuszcz do smarowania formy
sól
kilka bardzo drobno posiekanych listków rozmarynu
6 jajek
200 g kwaśnej śmietany K-Classic
3 łyżki mąki ziemniaczanej
świeżo mielony pieprz
350 g (1 opakowanie) wędzonego tofu K-take it veggie
125 g (1 opakowanie) sera camembert K-Classic (45% tł.)
4 cebule dymki
80 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek K-Classic
40 g rukoli

Przygotowanie:

    1

Migdały, mąkę, margarynę i żółtko połączyć, dodać pół łyżeczki soli i rozmaryn. Całość zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do schłodzenia.

    2

Za pomocą trzepaczki wymieszać jajka ze śmietaną i mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Tofu i camembert pokroić w małą kostkę, cebule – w krążki, a oliwki – w plasterki, wszystkie składniki dodać do masy jajecznej.

    3

Ciasto rozwałkować pod folią na grubość ok. 5 milimetrów, wyłożyć spód i brzeg formy do quiche (o śr. 26 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem 160°C) ok. 10 minut. Po tym czasie na wierzch wylać masę jajeczną i piec kolejne 40–45 minut.

    4

Rukolę umyć, porwać na mniejsze kawałki, posypać z wierzchu gotowe danie i podawać.