Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Ptysie z orzechową kruszonką i musem orzechowym
© BeataŚniechowska

Ptysie z orzechową kruszonką i musem orzechowym

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (8 porcji)

Na ciasto parzone

60 ml wody
60 ml mleka K-Classic
50 g masła K-Classic
szczypta soli
80 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
2 duże jajka

Na kruszonkę

50 g orzechów laskowych K-Classic
50 g cukru pudru
50 g masła K-Classic
60 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 łyżeczka kakao

Na masę orzechową

125 g mascarpone
140 g gładkiego masła orzechowego
250 ml śmietany kremówki K-Classic
50 g cukru pudru
0.5 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kakao
5 g żelatyny

Przygotowanie:

    1

Żelatynę namoczyć w 25 g zimnej wody, odłożyć. Ok. 70 g kremówki podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika i od razu wymieszać gorącą kremówkę z napęczniałą żelatyną. Do misy miksera przełożyć zimne mascarpone, masło orzechowe, kardamon, kakao i cukier puder. Jak najkrócej wymieszać za pomocą końcówki do ubijania, dodać wystudzoną kremówkę z rozpuszczoną żelatyną (o temp. pokojowej).

    2

Do czystej misy miksera wlać pozostałą kremówkę, ubić na wysokich obrotach na sztywną masę. Za pomocą silikonowej szpatuły połączyć ubitą śmietanę z masą orzechową. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, odłożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta parzonego.

    3

Orzechy laskowe zmiksować lub zemleć na mąkę. Przełożyć do misy miksera z cukrem pudrem, dodać mąkę i masło, utrzeć aż do połączenia składników. Masę przełożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na cienką warstwę ok. 2 mm, ostrożnie przełożyć na półkę zamrażarki, zamrozić.

    4

W tym czasie przygotować parzone ciasto. Do rondelka wlać mleko i wodę, dodać masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się mieszaniny wsypać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką przez kilka minut. Gotowe ciasto jest szkliste i z łatwością odchodzi od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Do misy miksera przełożyć ciasto, włączyć mikser, dodać jedno jajko, poczekać, aż składniki się połączą, dopiero wtedy dodać drugie jajko. Miksować, aż masa będzie jednolita. Parzone ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać porcje ptysi na blaszkę z silikonową matą (lub papierem do pieczenia „przyklejonym” masłem do blachy).

    5

Wyciągnąć z zamrażarki kruszonkę, wycinać okrągłą wykrawaczką kółka o tej samej wielkości co ptysie, układać ostrożnie na wyszprycowanym cieście. Ptysie piec w temp. 200°C przez ok. 30 min (funkcja góra/dół, bez termoobiegu). Gotowe ptysie wystudzić, odciąć wierzchy i napełnić masą orzechową.



Wycofanie produktu

Kaufland dla zapewnienia ochrony konsumentom zapobiegawczo wycofuje ze sprzedaży następujący produkt:

SPICE & SOUL

Tarka wielofunkcyjna

EAN 4337185869136

w sprzedaży w sklepach Kaufland od lipca 2020 r.