
Ptysie z orzechową kruszonką i musem orzechowym
Składniki (8 porcji)
Na ciasto parzone
60 ml | wody |
60 ml | mleka K-Classic |
50 g | masła K-Classic |
szczypta soli | |
80 g | mąki pszennej typ 405 K-Classic |
2 | duże jajka |
Na kruszonkę
50 g | orzechów laskowych K-Classic |
50 g | cukru pudru |
50 g | masła K-Classic |
60 g | mąki pszennej typ 405 K-Classic |
1 łyżeczka | kakao |
Na masę orzechową
125 g | mascarpone |
140 g | gładkiego masła orzechowego |
250 ml | śmietany kremówki K-Classic |
50 g | cukru pudru |
0.5 łyżeczki | kardamonu |
1 łyżeczka | kakao |
5 g | żelatyny |
Przygotowanie:
- 1
Żelatynę namoczyć w 25 g zimnej wody, odłożyć. Ok. 70 g kremówki podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika i od razu wymieszać gorącą kremówkę z napęczniałą żelatyną. Do misy miksera przełożyć zimne mascarpone, masło orzechowe, kardamon, kakao i cukier puder. Jak najkrócej wymieszać za pomocą końcówki do ubijania, dodać wystudzoną kremówkę z rozpuszczoną żelatyną (o temp. pokojowej).
- 2
Do czystej misy miksera wlać pozostałą kremówkę, ubić na wysokich obrotach na sztywną masę. Za pomocą silikonowej szpatuły połączyć ubitą śmietanę z masą orzechową. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, odłożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta parzonego.
- 3
Orzechy laskowe zmiksować lub zemleć na mąkę. Przełożyć do misy miksera z cukrem pudrem, dodać mąkę i masło, utrzeć aż do połączenia składników. Masę przełożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na cienką warstwę ok. 2 mm, ostrożnie przełożyć na półkę zamrażarki, zamrozić.
- 4
W tym czasie przygotować parzone ciasto. Do rondelka wlać mleko i wodę, dodać masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się mieszaniny wsypać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką przez kilka minut. Gotowe ciasto jest szkliste i z łatwością odchodzi od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Do misy miksera przełożyć ciasto, włączyć mikser, dodać jedno jajko, poczekać, aż składniki się połączą, dopiero wtedy dodać drugie jajko. Miksować, aż masa będzie jednolita. Parzone ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać porcje ptysi na blaszkę z silikonową matą (lub papierem do pieczenia „przyklejonym” masłem do blachy).
- 5
Wyciągnąć z zamrażarki kruszonkę, wycinać okrągłą wykrawaczką kółka o tej samej wielkości co ptysie, układać ostrożnie na wyszprycowanym cieście. Ptysie piec w temp. 200°C przez ok. 30 min (funkcja góra/dół, bez termoobiegu). Gotowe ptysie wystudzić, odciąć wierzchy i napełnić masą orzechową.