Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Pierś gęsi z domowymi knedlami i szafranową kapustą

Pierś gęsi z domowymi knedlami i szafranową kapustą

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 645/​2701
    kcal / kJ
  • 41.4 g
    węglo- wodanów
  • 58.3 g
    białka
  • 24.9 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    645/2701 kcal/kJ, 41.4 g węglo- wodanów, 58.3 g białka, 24.9 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 pierś gęsia ze skórą i kośćmi (ok. 1 kg)
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka bylicy pospolitej, zmielonej
3 po gałązki tymianku
500 ml wywaru z gęsi
200 g bułki pełnoziarnistej czerstwej
150 ml gorącego mleka K-Classic
1 mała cebula
2 łyżki sól
1 żółtko z jajka rozmiaru M
2 łyżki siekanej pietruszki
1 kapusta włoska (około 1,2 kg)
300 ml rosołu z kostki K-Classic
0.5 łyżeczki kminku, mielonego
2-3 łyżki zagęstnika do ciemnego sosu
1-2 szczypty szafranu, mielonego

Cenna rada

  • W wariancie wegetariańskim gęś można zastąpić pieczonym tofu, a sos przygotować z rosołem warzywnym i ziołami.


Przygotowanie:

    1

Pierś z gęsi umyć, osuszyć, roztłuc, doprawić solą, pieprzem i bylicą, ułożyć skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Dodać gałązki tymianku i rozmarynu, dusić w temp. ok 180°C (gaz: stopień 3, termoobieg 160 °C) ok. 90-120 minut. Polewać co pewien czas powstałym z duszenia sosem. Po 60 minutach dodać wywar z gęsi.

    2

Na knedle pokroić bułki na kawałki i zalać mlekiem. Obrać cebulę, posiekać w drobną kostkę, poddusić na1 łyżce rozgrzanego masła. Połączyć masę z bułki z jajkiem i pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi uformować z masy 8 knedli.

    3

Kapustę włoską pokroić na ćwiartki, oczyścić, pokroić w plastry i poddusić na pozostałym podgrzanym maśle. Wlać rosół, dodać kminek, zagotować i pod przykryciem gotować ok. 20-25 minut. Knedle włożyć do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 10-15 minut. Knedle będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

    4

Wyjąć pierś z gęsi, przelać przez sito wywar z pieczeni, zagęścić i doprawić przyprawami. Kapustę podprawić szafranem i pieprzem. Mięso z gęsi oddzielić od kości, podawać z sosem, kapustą i knedlami.