
Pieczeń wieprzowa w glazurze
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
1015/4242kcal / kJ
Przygotowanie:
- 1
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Mięso natrzeć pieprzem, słoninę ponacinać w romby. Pieczeń włożyć do brytfanny słoniną do dołu, wlać 1/2 l wody. Dusić w piekarniku przez ok. pół godziny. Cebulę i włoszczyznę grubo pokroić, rozłożyć dookoła pieczeni. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Po ok. 30 minutach pieczeń obrócić i piec kolejne 30 minut. Miód wymieszać z kminkiem i sosem sojowym. Piekarnik ustawić na 180°C, pieczeń kilkakrotnie smarować glazurą. Po około 30 minutach wyjąć z piekarnika.
- 2
Kapustę i cebulę poszatkować. Jabłko umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. Kapustę i cebulę blanszować przez 4 minuty w gotującej się osolonej wodzie, następnie odcedzić. Jeszcze ciepłe wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczeń serwować z sałatką i np. z knedlami.