
Naleśniki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
514.2/2154.5kcal / kJ
Przygotowanie:
- 1
Mąkę zmiksować z mlekiem i jajkami na gładkie ciasto. Pod koniec dodać olej oraz szczyptę majeranku i soli. Ciasto odstawić do napęcznienia na 30 minut.
- 2
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju razem z pokrojonymi na plasterki pieczarkami. Dodać pokrojoną drobno kiszoną kapustę, grzyby namoczone w szklance wody, liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Dusić kapustę na małym ogniu przez 10 minut.
- 3
Odstawić do ostudzenia, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby. Dodać rozkłócone jajka, posiekane grzyby, wymieszać. Ciasto naleśnikowe zamieszać, jeżeli trzeba dolać trochę wody.
- 4
Na natłuszczonej patelni usmażyć naleśniki. Posmarować je farszem, zwinąć w rulony. Pokroić ukośnie na kawałki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiec na rumiano w 180 stopniach.