Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Miniburgery
© Beata Śniechowska

Miniburgery

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

ok. 280 g mąki pszennej K-Classic
5 g suchych drożdży K-Classic
100 ml mleka K-Classic
ok. 70 ml wody
30 g masła K-Classic
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
1 jajko K-Bio
sezam K-Bio biały lub czarny do posypania

Na burgery wołowe

480 g zmielonej wołowiny, np. antrykotu
8 cienkich plastrów boczku K-Stąd Takie Dobre
3 liście sałaty rzymskiej
2 pomidory
majonez K-Stąd Takie Dobre, ketchup K-Classic lub musztarda K-Favourites
Sól, pieprz

Przygotowanie:

    1

Do garnka wlać mleko, wodę, dodać masło, cukier i lekko podgrzać, aby masło się rozpuściło. Do misy miksera wsypać połowę mąki, dodać sól, drożdże i wlać letnią mieszaninę mleka, wody z cukrem i masłem. Włączyć mikser z hakiem i wyrabiać ciasto, dosypując mąkę łyżka po łyżce, aż składniki się połączą.

    2

Następnie wyjąć ciasto na blat i wyrabiać cierpliwie, aż ciasto coraz mniej zacznie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na 45 minut.

    3

Następnie krótko wyrobić, podzielić na 4 większe części lub 8 małych kulek. Uformować bułeczki, rozpłaszczyć je dłonią, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut. Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut do ładnego zrumienienia.

    4

Ze zmielonej wołowiny uformować burgery, doprawić je z wierzchu obficie solą i pieprzem. Na patelni wysmażyć boczek, odłożyć na papier. Na tłuszczu po boczku smażyć burgery z dwóch stron (w razie konieczności dodać odrobinę masła klarowanego.)

    5

Wystudzone bułeczki przekroić na pół (można je podpiec na suchej, teflonowej patelni). Środek posmarować cienką warstwą majonezu i musztardy (lub ketchupu). Ułożyć porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską, usmażone burgery wołowe, wysmażony boczek, plaster pomidora. Przykryć drugą połówką bułki i spiąć wykałaczką.