Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Lasagne z bakłażanów

Lasagne z bakłażanów

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 716/​3009
    kcal / kJ
  • 66.8 g
    węglo- wodanów
  • 14.7 g
    białka
  • 21.3 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    716/3009 kcal/kJ, 66.8 g węglo- wodanów, 14.7 g białka, 21.3 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

2 bakłażany średniej wielkości
sól
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
300 ml mleka sojowego
świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
odrobina soku z cytryny
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
500 g przetartych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego K-Classic
2 łyżki posiekanych różnych ziół (np. tymianku, estragonu, majeranku)
0.5-1 łyżeczka cukru
50 g grysiku kukurydzianego
olej K-Classic
9 płatów lasagne (bez jajka)
80 g tartego sera wegańskiego

Przygotowanie:

    1

Bakłażany umyć, wyczyścić, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, posolić i odłożyć. Rozgrzać margarynę, dodać mąkę i podsmażyć. Wlać mleko sojowe, zagotować, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

    2

Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść, składniki poddusić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodać przetarte pomidory i przecier, zagotować, po czym doprawić ziołami, cukrem, solą i pieprzem.

    3

Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym. Na pozostałym rozgrzanym oleju krótko podsmażyć z obydwu stron. Do formy na zapiekankę wlać odrobinę sosu pomidorowego, wsypać odrobinę grysiku, ułożyć kilka plastrów bakłażana i przykryć 3 płatami lasagne. Na nie, zachowując tę samą kolejność składników, ułożyć jeszcze kolejne dwie warstwy. Wierzch polać sosem beszamelowym, obsypać serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (z termoobiegiem: 160ºC) przez ok. 40–50 minut na kolor złotobrązowy.