Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Labskaus - rolmops z jajkiem sadzonym na gorących buraczkach

Labskaus - rolmops z jajkiem sadzonym na gorących buraczkach

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 417/​1743
    kcal / kJ
  • 26 g
    węglo- wodanów
  • 33 g
    białka
  • 19 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    417/1743 kcal/kJ, 26 g węglo- wodanów, 33 g białka, 19 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

400 g mącznych ziemniaków
sól
250 g ugotowanych buraków czerwonych
małych 6 ogórków konserwowych K-Classic
80 ml zalewy po ogórkach konserwowych
340 g wołowiny w sosie własnym (z puszki lub słoika)
4 łyżki śmietany 12% K-Classic
1 mała cebula
kolorowy pieprz
1 łyżka oleju słonecznikowego K-Classic
4 jajka, wielkość M
4 rolmopsy
kilka gałązek koperku

Cenna rada

  • Labskaus można podać z chlebem pszenno-żytnim podsmażonym w maśle.


Przygotowanie:

    1

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 25 minut. W tym czasie 50 g czerwonych buraków pokroić w drobną kostkę i odłożyć na bok.

    2

Pozostałe buraki pokroić na większe kawałki i razem z 3 ogórkami konserwowymi, zalewą, wołowiną i śmietaną zmiksować. Pozostałe ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki odcedzić i utłuc lub przepuścić przez praskę. Dodać purée z czerwonych buraków i delikatnie wymieszać, następnie całość podgrzać, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

    3

Olej rozgrzać na patelni, rozbić ostrożnie jajka, wlać na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z jednej strony. Jajka sadzone umieścić razem z rolmopsami, pokrojonymi w kostkę burakami czerwonymi, plasterkami ogórków i krążkami cebuli na ciepłym purée, posypać koperkiem i podawać.