Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Kawowa Panna Cotta z kruszonką jabłkową i sosem cynamonowym

Kawowa Panna Cotta z kruszonką jabłkową i sosem cynamonowym

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 820/​3429
    kcal / kJ
  • 73 g
    węglo- wodanów
  • 11 g
    białka
  • 51 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    820/3429 kcal/kJ, 73 g węglo- wodanów, 11 g białka, 51 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

160 g cukru
90 g masła
1 laska wanilii
300 g bitej śmietany
1 szczypta mielonego cynamonu
300 ml mleka K-Classic
30 g kawy ziarnistej
sól
4 listki żelatyny K-Classic
1 małe czerwone jabłko
130 g mąki
3 łyżki mielonych migdałów K-Classic

Przygotowanie:

    1

Sos: 80 g cukru i 4 łyżki wody skarmelizować w małym garnku na kolor złoto-brązowy. Dodać 20 g masła i wymieszać. Dodać 100 g śmietany i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż karmel się rozpuści. Dodać cynamon. Garnek odstawić do wystygnięcia.

    2

Masa: laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wybrać z niej miąższ. W garnku przez chwilę zagotować 200 g śmietany, mleko, 30 g cukru, ziarna kawy, 1 szczyptę soli, miąższ i laskę wanilii. Wyłączyć ogień, garnek pozostawić na ok. 30 minut.

    3

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie dobrze wycisnąć, rozpuścić w ciepłej masie śmietanowej i przez sito o drobnych oczkach przelać do 4 szklanek lub foremek. Odstawić na przynajmniej 5 godzin (najlepiej przez noc) do zastygnięcia.

    4

Kruszonka: jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a ćwiartki pokroić w drobną kostkę. Z 70 g masła, 50 g cukru, mąki, migdałów, jabłek pokrojonych w kostkę i szczypty soli szybko zagnieść kruszonkę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku (200°C/z termoobiegiem 175°C) przez 8-10 minut.

    5

Szklanki z deserem na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie i wyłożyć Panna Cottę na talerze. Podawać z sosem cynamonowym i kruszonką jabłkową.