
Karkówka z grilla
Składniki (4 porcje)
4 plastry | karkówki wieprzowej |
4 ząbki | czosnku |
2-3 gałązki | rozmarynu |
sól | |
pieprz świeżo zmielony | |
2-3 łyżki | oleju słonecznikowego K-Classic |
1-2 łyżki | musztardy Dijon |
1/2 łyżeczki | słodkiej papryki w proszku |
Cenna rada
-
Do marynowania mięsa można wykorzystać woreczki strunowe. Do woreczka wkładamy plastry karkówki, zalewamy marynatą, woreczek zamykamy i ugniatamy tak, by marynata dokładnie otoczyła plastry mięsa. Wkładamy do lodówki. Woreczek zajmuje mało miejsca, a dodatkowo mamy pewność, ze mięso będzie dobrze zamarynowane.
Przygotowanie:
- 1
Na marynatę wymieszać olej z musztardą, dodać czosnek, listki rozmarynu, sól, pieprz i paprykę. Całość dokładnie wymieszać. Plastry karkówki umyć, osuszyć i posmarować marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na kilka godzin.
- 2
Zamarynowane mięso grillować z obu stron na ruszcie lub na patelni grillowej. Karkówkę można podawać z pieczywem i sałatką z pomidorów z dodatkiem czerwonej cebuli, oliwy i soku z limonki.