
Grillowane młode ziemniaki w sosie chimmichurri
Składniki (4 porcje)
ok. 12 | młodych ziemniaków |
60 g | masła K-Classic |
Sos chimichurri
2 łyżki | posiekanej natki pietruszki |
2 łyżki | posiekanej kolendry |
2 łyżki | posiekanego oregano |
1 ząbek | czosnku K-Bio |
0.5 | papryczki chili (lub 0.5 łyżeczki chili w platkach) |
0.5 | szalotki |
1 łyżka | octu winnego K-Classic |
1 łyżka | soku z cytryny K-Bio |
4 łyżki | oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio |
sól | |
pieprz |
Do podania
ok. 150 g | twaróg wędzony K-Stąd Takie Dobre |
Przygotowanie:
- 1
Czosnek, chili i szalotkę bardzo drobno posiekać. Wymieszać ze świeżymi ziołami, oliwą, octem i sokiem z cytryny.
- 2
Masło przełożyć do miski, rozgnieść z dwoma łyżkami chimichurri. Ziemniaki wyszorować, opłukać i gotować w osolonym wrzątku ok. 15 minut.
- 3
Podgotowane ziemniaki przekroić na pół, posmarować małą ilością masła smakowego, zawijać w folię aluminiową. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie.
- 4
Gorące ziemniaki ostrożnie wyciągnąć z folii, ułożyć na talerzu, obsypać pokruszonym wędzonym twarogiem i polać pozostałym sosem chimichurri.