Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegański
Zdjęcie przepisu Grillowane bakłażany z miętową gremolatą i orzeszkami pinii
© BeataŚniechowska

Grillowane bakłażany z miętową gremolatą i orzeszkami pinii

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

Bakłażany

2 bakłażany
sól morska
świeżo mielony pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio

Gremolata

skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych BIO)
3 ząbki czosnku
0.5 pęczka mięty
0.5 pęczka natki pietruszki
ok. 30 g orzeszków pinii

Cenna rada

  • Tak przygotowane bakłażany można podawać z gęstym dipem jogurtowym lub hummusem.


Przygotowanie:

    1

Rozgrzać grill. Orzeszki pinii lekko podprażyć na patelni.

    2

Przygotować miętową gremolatę. Miętę i natkę pietruszki drobno posiekać, przełożyć do miseczki, wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, skórką otartą z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

    3

Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Od wewnętrznej strony naciąć w kratkę. Doprawić solą, skropić oliwą i grillować z każdej strony, aż bakłażany będą bardzo mocno przypieczone.

    4

Zgrillowane bakłażany można pokroić na 3–4 kawałki lub po prostu połówki ułożyć na półmisku. Posypać orzeszkami pinii, gremolatą, polać 3 łyżkami oliwy, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.