
Grillowane bakłażany z miętową gremolatą i orzeszkami pinii
Składniki (4 porcje)
Bakłażany
2 | bakłażany |
sól morska | |
świeżo mielony pieprz | |
3 łyżki | oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio |
Gremolata
skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych BIO) | |
3 ząbki | czosnku |
0.5 pęczka | mięty |
0.5 pęczka | natki pietruszki |
ok. 30 g | orzeszków pinii |
Cenna rada
-
Tak przygotowane bakłażany można podawać z gęstym dipem jogurtowym lub hummusem.
Przygotowanie:
- 1
Rozgrzać grill. Orzeszki pinii lekko podprażyć na patelni.
- 2
Przygotować miętową gremolatę. Miętę i natkę pietruszki drobno posiekać, przełożyć do miseczki, wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, skórką otartą z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- 3
Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Od wewnętrznej strony naciąć w kratkę. Doprawić solą, skropić oliwą i grillować z każdej strony, aż bakłażany będą bardzo mocno przypieczone.
- 4
Zgrillowane bakłażany można pokroić na 3–4 kawałki lub po prostu połówki ułożyć na półmisku. Posypać orzeszkami pinii, gremolatą, polać 3 łyżkami oliwy, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.