
Grillowana sałata rzymska z krewetkami i sosem caesar
Składniki (1 porcja)
Sałata
200 g | krewetek K-Favourites |
0.5 | ciabatty pokrojonej na kromki |
1 | ząbek czosnku K-Bio |
1 | sałata rzymska lub 3 małe sałaty Little Gem |
1 łyżka | oliwy K-Bio |
1 łyżka | soku z cytryny |
sól | |
pieprz | |
6 plastrów | boczku wędzonego w plastrach |
Sos
3 łyżki | majonezu K-Classic lub K-Stąd Takie Dobre |
5 | filecików anchois |
1 | ząbek czosnku K-Bio |
3 łyżki | soku z cytryny |
1 łyżeczka | octu winnego K-Classic |
1 łyżeczka | startego parmezanu |
sól | |
pieprz | |
opcjonalnie 1 łyżeczka | sosu Worcestershire |
Przygotowanie:
- 1
Fileciki anchois oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku ułożyć na desce do krojenia i bardzo drobno razem posiekać. Na koniec można jeszcze je rozetrzeć nożem z dodatkiem szczypty soli i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, sok z cytryny, ocet winny, parmezan, sos Worcestershire. Wszystko wymieszać.
- 2
Krewetki umyć, usunąć pancerz (można zostawić ogonek), oczyścić i dokładnie osuszyć. Włożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem.
- 3
Plastry boczku oraz krewetki grillować z każdej strony po 1–2 minuty (dla ułatwienia krewetki można nabić na patyczki do szaszłyków).
- 4
Sałatę rzymską rozkroić wzdłuż na pół, skropić oliwą, grillować z każdej strony po 2 minuty.
- 5
Kromki pieczywa lekko skropić oliwą, grillować z dwóch stron, aż staną się chrupiące. Gotowe gorące grzanki natrzeć ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę.
- 6
Sałatę rzymską przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny, rozłożyć na niej krewetki, ułożyć grzanki i plastry grillowanego boczku, polać sosem Caesar.