Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Glazurowane żeberka z fistaszkami
© Beata Śniechowska

Glazurowane żeberka z fistaszkami

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

Żeberka

ok. 1.5 kg żeberek wieprzowych
50 ml soku ananasowego lub jabłkowego K-Classic lub K-Favourites

Sucha marynata

1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki młotkowanego pieprzu

Glazura

3 łyżki płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre
1 łyżka musztardy(np. dijon K-Favourites)
100 ml passaty pomidorowej (z kartonu)
2 łyżki octu balsamicznego K-Classic
1 posiekana papryczka chili

Do podania

3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
posiekany szczypiorek lub kolendra
0.5 pokrojone chili do dekoracji

Przygotowanie:

    1

Żeberka opłukać i bardzo dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć suchą marynatą, odłożyć na 60 minut.

    2

Składniki glazury przełożyć do rondelka, gotować (ok. 15 minut) na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje.

    3

Żeberka ułożyć na podwójnej warstwie dużych arkuszy folii aluminiowej, podlać je odrobiną soku ananasowego i szczelnie zawinąć w paczuszki. Ułożyć na rozgrzanym grillu (z zamykaną komorą) i grillować 2,5 godziny. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym grillem, należy wstawić tak przygotowane żeberka do piekarnika rozgrzanego do 120°C na ok. 3 godziny. Upieczone żeberka (na grillu lub w piekarniku) rozwinąć ostrożnie z folii, sprawdzić, czy mięso odchodzi od kostki, grillować bez folii jeszcze 10 minut, aż bardziej się zrumienią.

    4

Glazurę podgrzać, żeberka zdjąć z grilla, polać glazurą i pokroić na mniejsze kawałki. Całość obsypać orzeszkami, chili, posypać szczypiorkiem lub kolendrą i od razu podawać.