Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Flammkuchen na Walentynki, alzacki specjał w kształcie serca

Flammkuchen na Walentynki, alzacki specjał w kształcie serca

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 549/​2290
    kcal / kJ
  • 76 g
    cukru
  • 17.5 g
    białka
  • 18.5 g
    tłuszczu
  • 6
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    549/2290 kcal/kJ, 76 g cukru, 17.5 g białka, 18.5 g tłuszczu, 6 WW

Składniki (2 porcje)

160 g mąki + mąka do posypania stolnicy
1 szczypta sól
1 szczypta brązowego cukru trzcinowego
1 żółtko
1 łyżka śmietany, 30% tłuszczu
3 łyżki śmietany crème fraîche
1 łyżeczka sosu sambal oelek
gruboziarnista sól morska
1 mały strąk czerwonej papryki
40 g startej mozzarelli
8 pomidorków wiśniowych
1 garść rukoli

Przygotowanie:

1

Na ciasto zagnieść mikserem z hakami mąkę, sól, cukier i mleko (przez ok. 4 min.), aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 30 min. pod przykryciem. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta (o wym. ok. 30x30 cm) i wyciąć z niego duże serce. Serce z ciasta ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostałe skrawki ciasta pociąć na paseczki, ułożyć w kształcie grubego sznura na brzegach serca i lekko przycisnąć. Jajko i mleko wymieszać trzepaczką i posmarować tym brzegi serca. Wymieszać crème fraîche i sambal oelek, następnie przyprawić tak powstały krem solą i pieprzem. Paprykę przekroić na pół, wyczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki.

2

Flammkuchen posmarować kremem, następnie ułożyć na nim połowę kosteczek papryki, posypać serem i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 220 °C (piekarnik gazowy: stopień 5, termoobieg 200 °C) przez ok. 15-20 min. aż ciasto stanie się chrupiące. Umyć pomidorki i rukolę. Pomidorki przekroić na pół, a rukolę grubo posiekać. Flammkuchen posypać połówkami pomidorków i rukolą, przyprawić solą i pieprzem. Z pozostałych kosteczek papryki ułożyć strzałę przechodzącą przez serce. Gotowe do podania!