Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Empanadas z salsą

Empanadas z salsą

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 1238/​5182
    kcal / kJ
  • 118 g
    węglo- wodanów
  • 28 g
    białka
  • 72 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    1238/5182 kcal/kJ, 118 g węglo- wodanów, 28 g białka, 72 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

125 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
125 g mąki kukurydzianej
50 g masła
sól
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju słonecznikowego K-Classic
1 łyżeczka mleka K-Classic
3 (ok. 300 g) pomidory
1 mała czerwona cebula
1 (ok. 200 g) czerwona papryka
1 (ok. 100 g) ziemniak
1 czerwona papryczka chili
120 g mielonej wołowiny
pieprz świeżo mielony
5-6 gałązek kolendry
1 łyżka soku z cytryny
olej do głębokiego smażenia
ręczniki papierowe

Przygotowanie:

    1

Mąkę pszenną i kukurydzianą zagnieść z masłem, łyżeczką soli, cukrem, 1 łyżką oleju i mlekiem na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.

    2

Pomidory umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę przekroić, oczyścić, umyć i drobno pokroić. Ziemniak obrać, umyć i również pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili, przekroić wzdłuż, oczyścić i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso mielone i smażyć 3 minuty. Dodać paprykę, po połowie chili, cebuli, pomidorów i ziemniaka i dusić wszystko razem na średnim ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

    3

Na salsę kolendrę umyć, osuszyć, oderwać listki, kilka odłożyć do dekoracji. Resztę posiekać i wymieszać z pozostałymi pokrojonymi warzywami - cebulą, pomidorami i chili. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Salsę przykryć i odłożyć.

    4

Ciasto podzielić na 6 równych części, uformować krążki o grubości 0,5 cm. Na środek każdego krążka położyć porcję nadzienia, ciasto złożyć i zlepić. W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej, włożyć pierogi i smażyć 4-5 minut na złotobrązowo. Wyjąć i osączyć na papierze kuchennym. Empanadas podawać z salsą i sałatą.