Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Duchy z ciasta francuskiego

Duchy z ciasta francuskiego

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 592/​2475
    kcal / kJ
  • 32.9 g
    węglo- wodanów
  • 24.5 g
    białka
  • 39.2 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    592/2475 kcal/kJ, 32.9 g węglo- wodanów, 24.5 g białka, 39.2 g tłuszczu

Składniki (5 kawałków)

opakowanie ciasta francuskiego K-Classic
400 g mielonego mięsa
1 jajko, rozmiar M
60 g startego sera Emmentaler K-Classic
10 czarnych oliwek bez pestek K-Classic
30 g suszonych pomidorów
papryka w proszku
świeżo zmielony pieprz
sól

Przygotowanie:

    1

Ciasto francuskie pokroić na 10 kwadratów.

    2

Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Pomidory i oliwki pokroić w drobną kostkę, wymieszać je z mięsem mielonym i serem.

    3

Z 5 kwadratów ciasta francuskiego wyciąć 5 „strasznych” twarzy. Oddzielić żółtko od białka. Brzegi pełnych kwadratów posmarować białkiem, na środku umieścić nadzienie z mięsa mielonego. Nałożyć wycięte twarze i delikatnie docisnąć brzegi.

    4

Kwadraty umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym trzepaczką i piec w piekarniku o temperaturze 200°C (piekarnik gazowy: stopień 4, termoobieg 180°C) przez ok. 20-25 min na kolor złotobrązowy.

    5

Danie można ozdobić ketchupem, wyciskając go jako „kałużę krwi”.