Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Czekoladowe serduszko z wiśniami

Czekoladowe serduszko z wiśniami

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 389/​1630
    kcal / kJ
  • 34.7 g
    węglo- wodanów
  • 7.1 g
    białka
  • 24.6 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    389/1630 kcal/kJ, 34.7 g węglo- wodanów, 7.1 g białka, 24.6 g tłuszczu

Składniki (10 kawałków)

200 g czekolady gorzkiej K-Classic
500 ml śmietanki kremowej 30% K-Classic
3 jajka
60 g cukru
75 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
15 g mączki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia K-Classic
białej 2 listki żelatyny K-Classic
200 g wiśni ze słoika
100 g twarogu K-Classic
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego K-Classic
różowe i czerwone serduszka cukrowe
1 łyżeczka soku cytrynowego
szczypta startej skórki z cytryny ekologicznej

Przygotowanie:

    1

Krem czekoladowy: czekoladę grubo posiekać i powoli roztopić. 400 ml śmietany powoli wlać do czekolady. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, 2 łyżki wody, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do kremu z żółtek, wsypać mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

    2

Ciasto umieścić w 2 dużych, wyłożonych papierem do pieczenia formach w kształcie serca. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C (piekarnik gazowy: stopień 3, z termoobiegiem 160 °C) przez ok. 15-20 min na kolor złotobrązowy.

    3

Biszkopty umieścić na kratce kuchennej, ostudzić. Każdy przekroić w poprzek na 3 części.

    4

Żelatynę namoczyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wiśnie osączyć. Wymieszać twaróg, cukier puder, sok cytrynowy i startą skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić, delikatnie wymieszać z kremem twarogowym i odstawić w chłodne miejsce.

    5

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Jak tylko krem zacznie się ścinać, dodać połowę bitej śmietany i delikatnie wymieszać.

    6

Wiśnie przekroić na pół i rozłożyć na dolnych plackach. czekoladę ze śmietanką ubić na puszystą masę i część umieścić na wiśniach. Położyć drugi placek i posmarować kremem twarogowym. Położyć górną warstwę biszkoptu, posmarować pozostałym kremem czekoladowym, ozdobić rozetkami ze śmietany i serduszkami cukrowymi. Odstawić na ok. 2 godz. do lodówki.

    7

Tort pokroić na kawałki i podawać.