Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Choinka z pierników orkiszowych

Choinka z pierników orkiszowych

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 890/​3720
    kcal / kJ
  • 109 g
    węglo- wodanów
  • 19 g
    białka
  • 45 g
    tłuszczu
  • 9
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    890/3720 kcal/kJ, 109 g węglo- wodanów, 19 g białka, 45 g tłuszczu, 9 WW

Składniki (1 kawałek)

0.5 łyżeczki startej skórki pomarańczy
170 g cukru pudru
100 g masła
1 małe żółtko
1 łyżka mleka K-Classic
200 g mąki orkiszowej (typ 630)
1 łyżka soku z cytryny
barwnik spożywczy zielony
250 g masy marcepanowej
1 opakowanie perełek cukrowych
0.25 łyżeczki brokatu spożywczego srebrnego

Przygotowanie:

    1

Skórkę pomarańczy, 90 g cukru pudru, masło, żółtko, mleko i mąkę orkiszową zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.

    2

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą foremek do ciastek wyciąć 10 gwiazdek (po jednej każdej wielkości) i dodatkowo jeszcze jedną najmniejszą foremką. Gwiazdki ułożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec w temp. 180℃ (z termoobiegiem 160℃) przez ok. 10–12 minut. Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika i studzić ok. 30 minut.

    3

Do masy marcepanowej dodać barwnik spożywczy i rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą tych samych foremek wyciąć gwiazdki – tak aby na każdą gwiazdkę z ciasta przypadała gwiazdka marcepanowa.

    4

50 g cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem przyklejać gwiazdki marcepanowe na ciasteczka i układać od największej do najmniejszej, tak aby utworzyły kształt choinki. Na ramionach poprzyklejać srebrne perełki. Pozostałą, najmniejszą gwiazdkę całkowicie zamoczyć w lukrze, obsypać brokatem i pionowo umieścić na czubku wieżyczki z ciastek.

    5

Tak przygotowaną piernikową choinkę oprószyć cukrem pudrem i podawać.