Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Chivito

Chivito

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 860/​3600
    kcal / kJ
  • 38 g
    węglo- wodanów
  • 48 g
    białka
  • 57 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    860/3600 kcal/kJ, 38 g węglo- wodanów, 48 g białka, 57 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

200 g polędwicy wołowej
sól
pieprz świeżo zmielony
5 łyżek oleju słonecznikowego K-Classic
1 czerwona papryczka chili
1 czosnku
5 gałązek pietruszki
4 gałązki oregano
octu winnego białego K-Classic
1 limonka
1 cebula
2 (po ok. 60 g) bułki brioche burger
2 plasterki boczku
2 łyżeczki masła
1 (ok. 100 g) pomidor
2 liście (na przykład Lollo Bianco lub lodowej) sałaty
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek K-Classic
125 g mozzarelli K-Classic
2 plastry (po ok. 25 g) gotowanej szynki K-Classic
folia aluminiowa
ręczniki papierowe

Przygotowanie:

    1

Mięso umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso z obu stron ok. 3 min. Wyjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika o temp. 140°C (termoobieg 120°C) na 10-15 minut.

    2

W tym czasie przygotować sos chimichuri: czosnek obrać i posiekać. Chili przekroić wzdłuż, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Limonkę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę. Przekroić i z jedej połowy wycisnąć sok. Wymieszać czosnek z chili, ziołami, octem, 4 łyżkami oleju, skórką i sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić.

    3

Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Bułki przekroić. 1 łyżeczkę masła rozgrzać na patelni, bułki podsmażyć po stronie przecięcia na złotobrązowo, wyjąć z patelni. Włożyć cebulę i boczek, mieszając podsmażyć na chrupiąco. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym.

    4

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Sałatę oczyścić, umyć i wysuszyć, ew. porwać na mniejsze kawałki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w krążki. Mozarellę osączyć i pokroić w plastry. Na jednym plastrze szynki ułożyć mozzarellę, przykryć drugim plastrem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, włożyć szynkę z serem i podsmażyć na małym ogniu, następnie wyjąć z patelni.

    5

Mięso wyjąć z piekarnika, na krótko odłożyć i pokroić w plastry. Dolne połówki bułek posmarować majonezem, obłożyć sałatą, oliwkami, pomidorem, mięsem, sosem chimichuri, boczkiem i szynką z serem. Przykryć górnymi połówkami, można spąć patyczkami do szaszłyków. Burgery dobrze smakują z frytkami.