Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Cevapcici z ajvarem

Cevapcici z ajvarem

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 583/​2253
    kcal / kJ
  • 47 g
    cukru
  • 13 g
    białka
  • 32 g
    tłuszczu
  • 4
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    583/2253 kcal/kJ, 47 g cukru, 13 g białka, 32 g tłuszczu, 4 WW

Składniki (2 porcje)

ok. 500 g bakłażan
3 ząbki czosnku
100 ml + 3 łyżeczki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
1 czerwona papryczka chili
sól
pieprz świeżo zmielony
100 ml + 4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
200 g białej fasoli z puszki
200 g ogórków
200 g pomidorków koktajlowych
4 gałązki kopru
2 gałązki pietruszki
1 czerwona cebula
3 łyżki bułki tartej
g mielonej wołowiny

Cenna rada

  • <numberlist><number>Do dania wystrczy ok. 1/3 porcji ajvaru. Resztę jeszcze gorącej pasty można włożyć do słoików i mocno zakręcić. Jeśli będziemy trzymać pastę w chłodnym i ciemnym miejscu, będzie dobra przez 2 miesiące. </number></numberlist>


Przygotowanie:

1

Bakłażan i papryki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. 100 ml oleju rozgrzać w naczyniu żaroodpornym, włożyć warzywa i smażyć 10 min, mieszając. Chili przekroić, usunąć pestki i drobno pokroić. Bakłażan z papryką doparawić solą i pieprzem, dodać 100 ml octu, 50 ml wody 2 łyżki cukru i chili, wymieszać i wstawić do piekarnika (220°C, termoobieg 200°C na ok. 1 1/2 godz. Po wyjęciu z pieca zmiksować i ostudzić.

2

Fasolę osączyć, ogórki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i w plasterki. Pomidorki umyć i przepołowić. Koperek umyć, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Fasolę wymieszać z ogórkami, pomidorkami, 1 łyżeczką oleju, 4 łyżkami octu i 1 łyżeczką cukru. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki.

3

Pietruszkę umyć, oderwać listki i posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na 1 łyżeczce oleju, włożyć do miski razem z mięsem, bułką tartą i pietruszką, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 8 równych podłużnych kotlecików. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać 1 łyzeczkę oleju, smażyć kotleciki ze wszystkich stron.

4

Sałatkę ozdobić gałązkami koperku. Cevapcici podawać z ajvarem i sałatką.



Komunikat dotyczący rozsyłania fałszywych wiadomości

Szanowni Państwo,

w związku z bezprawnym rozsyłaniem wiadomości zawierających nieprawdziwe  informacje dotyczące możliwości odebrania darmowej karty podarunkowej z limitem 1000 zł na zakupy w sklepach Kaufland oraz...