Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Cevapcici z ajvarem

Cevapcici z ajvarem

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 583/​2253
    kcal / kJ
  • 47 g
    węglo- wodanów
  • 13 g
    białka
  • 32 g
    tłuszczu
  • 4
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    583/2253 kcal/kJ, 47 g węglo- wodanów, 13 g białka, 32 g tłuszczu, 4 WW

Składniki (2 porcje)

sztuka bakłażan
800 g papryki szpiczastej
3 ząbki czosnku
100 ml + 3 łyżeczki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
1 czerwona papryczka chili
sól
pieprz świeżo zmielony
100 ml + 4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
200 g białej fasoli z puszki
200 g ogórków
200 g pomidorków koktajlowych
4 gałązki kopru
2 gałązki pietruszki
1 czerwona cebula
250 g mielonej wołowiny
3 łyżki bułki tartej

Cenna rada

  • Do dania wystarczy ok. 1/3 porcji ajvaru. Resztę jeszcze gorącej pasty można włożyć do słoików i mocno zakręcić. Jeśli będziemy trzymać pastę w chłodnym i ciemnym miejscu, będzie dobra przez 2 miesiące.


Przygotowanie:

    1

Bakłażan i papryki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. 100 ml oleju rozgrzać w naczyniu żaroodpornym, włożyć warzywa i smażyć 10 min, mieszając. Chili przekroić, usunąć pestki i drobno pokroić. Bakłażan z papryką doprawić solą i pieprzem, dodać 100 ml octu, 50 ml wody, 2 łyżki cukru i chili, wymieszać i wstawić do piekarnika (nagrzanego do 220°C, z termoobiegiem 200°C na ok. 1 1/2 godz.) Po wyjęciu z pieca zmiksować i ostudzić.

    2

Fasolę osączyć, ogórki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Pomidorki umyć i przekroić. Koperek umyć, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Fasolę wymieszać z ogórkami, pomidorkami, 1 łyżeczką oleju, 4 łyżkami octu i 1 łyżeczką cukru. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki.

    3

Pietruszkę umyć, oderwać listki i posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na 1 łyżeczce oleju, włożyć do miski razem z mięsem, bułką tartą i pietruszką, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 8 równych podłużnych kotlecików. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, smażyć kotleciki ze wszystkich stron.

    4

Sałatkę ozdobić gałązkami koperku. Cevapcici podawać z ajvarem i sałatką.