Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Buffalo Chicken Wings z marchewkowym puree

Buffalo Chicken Wings z marchewkowym puree

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 646.6/​2705.37
    kcal / kJ
  • 9.6 g
    węglo- wodanów
  • 43.4 g
    białka
  • 48.7 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    646.6/2705.37 kcal/kJ, 9.6 g węglo- wodanów, 43.4 g białka, 48.7 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

Skrzydełka z kurczaka:

500 g skrzydełek z kurczaka
oliwa z oliwek K-Classic lub K-Bio

Puree marchewkowe:

250 g marchewek
1 łyżka oleju słonecznikowego K-Classic
200 ml rosołu warzywnego
1 łyżka masła
sól

Poza tym:

50 g rukoli
80 g marynowanego selera naciowego

Cenna rada

  • Olej wykorzystany do konfitowania skrzydełek z kurczaka może zostać użyty jeszcze raz. Świetnie nadaje się do smażenia np. warzyw śródziemnomorskich.


Przygotowanie:

    1

Nagrzać piekarnik (z funkcją grzania z góry/z dołu – 130°C/z termoobiegiem – 110°C). Skrzydełka z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć przy użyciu papieru kuchennego i ułożyć obok siebie w formie do zapiekanek. Następnie skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 90 minut. Po tym czasie skrzydełka z kurczaka pozostawić do wystygnięcia, wyjąć z piekarnika i włożyć do lodówki na ok. 24 godziny.

    2

Marchewki umyć, następnie osuszyć je przy użyciu papieru kuchennego, obrać i pokroić na grube kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać marchewki i zeszklić je, stale mieszając przez ok. 5 minut. Dodać rosół i gotować pod przykryciem na słabym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dodać masło, całość dokładnie zmiksować blenderem i doprawić solą. Puree trzymać w ciepłym miejscu.

    3

Rukolę umyć i osuszyć. Seler pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię i grillować na niej skrzydełka z kurczaka przez ok. 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą. Skrzydełka z kurczaka podawać z puree marchewkowym, selerem i rukolą.