Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Brownie buraczkowo-orzechowe

Brownie buraczkowo-orzechowe

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 558/​2334
    kcal / kJ
  • 37 g
    węglo- wodanów
  • 9 g
    białka
  • 40 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    558/2334 kcal/kJ, 37 g węglo- wodanów, 9 g białka, 40 g tłuszczu

Składniki (9 kawałków)

3 jajka
sól
450 g gotowanych buraków
80 g orzechów brazylijskich (bez skórki)
200 g polewy czekoladowej ciemnej K-Classic
125 g mąki orkiszowej
100 g cukru trzcinowego
2 łyżki kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic
150 ml oleju rzepakowego
200 ml śmietanki 30% UHT K-Classic
1 łyżka buraków w proszku

Przygotowanie:

    1

Jajka utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę. Buraczki drobno zetrzeć, orzechy grubo posiekać, czekoladę połamać. Połowę polewy rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać buraki, orzechy, rozpuszczoną czekoladę i olej. Wyrobić gładkie ciasto, dodać jajko. Ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i piec ok. 35 minut w temp. 180°C z termoobiegiem lub w 200°C z włączoną grzałką górną i dolną.

    2

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej pozostałą polewę. Przestudzone ciasto posmarować glazurą czekoladową, chłodzić 15 minut i za pomocą formy wykroić 9 gwiazdek.

    3

Gwiazdki posypać proszkiem z buraków, udekorować wiórkami czekolady i orzechami.