Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Bakłażanowe BBQ ze śródziemnomorską salsą

Bakłażanowe BBQ ze śródziemnomorską salsą

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 23.9 g
    węglo- wodanów
  • 5.7 g
    białka
  • 31.9 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    23.9 g węglo- wodanów, 5.7 g białka, 31.9 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

4 bakłażany
2 pomidory
1 żółta papryka
po 1 czerwonym i zielonym chili
1 czerwona cebula
po 50 g czarnych i zielonych oliwek (bez pestek)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego K-Classic
5 łyżek oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
cukier
2 łyżki octu balsamicznego K-Classic
1 łyżki drobno posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
2 łyżki octu balsamicznego jasnego
2 łyżki sosu BBQ
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno pociętej bazylii
2 łyżki musu śliwkowego
2 łyżki soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

    1

Bakłażany przekroić wzdłuż i wykroić środki. Posolić, odstawić na ok. 30 minut.

    2

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Oliwki grubo posiekać. Paprykę i chili umyć, usunąć gniazda nasienne, a cebulę obrać – składniki pokroić w drobną kostkę.

    3

Pomidory wymieszać z 2 łyżkami wody i przecierem, dodać oliwki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, po czym dodać paprykę oraz chili i poddusić. Następnie całość połączyć z 2 łyżkami oliwy i dodać do pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną cukru, solą, pieprzem i octem, dodać zioła.

    4

Sos BBQ wymieszać z musem śliwkowym i sokiem z cytryny.

    5

Bakłażany cienko posmarować pozostałą oliwą i grillować z obu stron po ok. 6 minut.

    6

Gotowe bakłażany polać sosem BBQ, wypełnić salsą pomidorowo-oliwkową i podawać.