Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Atayef bi Ashta wa Joz (małe naleśniki)

Atayef bi Ashta wa Joz (małe naleśniki)

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 790/​3306
    kcal / kJ
  • 91 g
    węglo- wodanów
  • 20 g
    białka
  • 38 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    790/3306 kcal/kJ, 91 g węglo- wodanów, 20 g białka, 38 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

1 pomarańcza
250 ml mleka K-Classic
30 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
5 łyżek cukru
100 g mąki pszennej typ 450 K-Classic
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic
1 szczypta zmielonego cynamonu
trochę oleju na patelnię
1 granat
150 g mascarpone, 80% tłuszczu
25 g posiekanych orzechów pistacjowych k-Classic
jednorazowy rękaw do wyciskania
folia

Przygotowanie:

    1

Krem: pomarańczę umyć w gorącej wodzie, osuszyć, zetrzeć skórkę. 100 ml mleka dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzać z kardamonem, skórką pomarańczową i 4 łyżkami cukru. Energicznie mieszając wlać mleko z mąką ziemniaczaną, zagotować i cały czas mieszając gotować na małym ogniu jeszcze 2 min. Krem przełożyć do miski, od razu przykryć folią i schłodzić.

    2

Naleśniki: do naczynia włożyć mąkę, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać na gładkie ciasto, wlewając powoli 125 ml wody. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę.

    3

Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć partiami ok. 10 placków o śr. 10 cm, odłożyć do ostygnięcia. Granat przekroić, z jednej połowy wyjąć łyżką ziarenka (drugą połowę granatu można użyć do innych celów). Krem wymieszać trzepaczką w kształcie rózgi, dodać mascarpone i przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Krem wycisnąć na połowy naleśników, posypać ziarenkami granatu i pistacjami, naleśniki złożyć na pół. Można podać np. z suszonymi daktylami.