Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Kuskus z warzywami i kremem orzechowo-jogurtowym

Kuskus z warzywami i kremem orzechowo-jogurtowym

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 539/​2253
    kcal / kJ
  • 42 g
    węglo- wodanów
  • 13 g
    białka
  • 34 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    539/2253 kcal/kJ, 42 g węglo- wodanów, 13 g białka, 34 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

100 g cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
200 g kaszy kuskus K-Classic
1 limonka
2 łyżki oliwy z oliwek z czosnkiem
sól
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oleju słonecznikowego K-Classic
80 g orzechów laskowych K-Classic
1/2 pęczka pietruszka
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego K-Classic

Cenna rada

  • Kuskus wywodzi się z typowej kuchni północnoafrykańskiej. Jest to rodzaj kaszy otrzymywany z pszenicy twardej, jęczmienia lub prosa, nie wymaga gotowania, lecz jedynie odpowiedniego namoczenia.


Przygotowanie:

    1

Kuskus: cukinię i paprykę umyć, osuszyć i oczyścić. Cebulę obrać. Paprykę i cukinie pokroić w kostkę. Kuskus przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, poczekać, aż spęcznieje i następnie przemieszać widelcem.

    2

Limonkę umyć w gorącej wodzie, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę, sok i oliwę dodać do kuskusu i wszystko razem przyprawić solą i pieprzem.

    3

Olej słonecznikowy wlać na patelnię, podsmażać na nim przez kilka minut warzywa, przyprawić solą i pieprzem i również dodać do kuskusu.

    4

Jogurt kremowy: orzechy laskowe podprażyć na patelni bez oleju i zostawić do ostygnięcia. Pietruszkę umyć, osuszyć i listki posiekać grubo z połową orzechów. Całe orzechy zmiksować z jogurtem, dodać posiekane orzechy i pietruszkę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    5

Kuskus umieścić w filiżance lub w specjalnej obręczy do potraw, docisnąć, przełożyć na talerz i podawać z kremem jogurtowym.