Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Crème Brûlée

Crème Brûlée

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 415/​1734
    kcal / kJ
  • 23 g
    węglo- wodanów
  • 7 g
    białka
  • 33 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    415/1734 kcal/kJ, 23 g węglo- wodanów, 7 g białka, 33 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

2 laski laska wanilii
300 g śmietanki kremowej 30% K-Classic
200 ml mleka K-Classic
30 g cukru
4 żółtka
listków kilka melisy do dekoracji
40 g brązowego cukru

Cenna rada

  • Jeżeli nie masz specjalnego palnika do opalania, możesz karmelizować cukier przez kilka minut pod rozgrzanym grillem piekarnika.


Przygotowanie:

    1

Nagrzać piekarnik do temperatury 110ºC (termoobieg: 85ºC). Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ. Miąższ wanilii, śmietanę, mleko i cukier wymieszać w misce.

    2

Masę umieścić w 4 miseczkach do zapiekania i następnie włożyć do dużej formy, którą należy napełnić niewielką ilością wody. Piec crème na środkowym poziomie gorącego piekarnika przez ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika, poczekać, aż ostygnie. Następnie wstawić na 2 godz. do lodówki.

    3

Melisę umyć i osuszyć. Schłodzony crème posypać brązowym cukrem i opalić go za pomocą palnika gazowego do karmelizowania. Udekorować listkami melisy i podawać.