Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Smaki lata zamknięte w słoiku

W poszukiwaniu przetworów owocowych zaglądamy do domowej spiżarni najczęściej jesienią lub w zimie, kiedy brakuje nam smaku truskawek, śliwek czy brzoskwiń. To właśnie w tym okresie roku szczególnie potrzebujemy witamin, które zawierają przygotowane przez nas pyszne dżemy, konfitury i marmolady. Czym różnią się od siebie te najpopularniejsze przetwory owocowe?

Dżem

Jest mniej słodki od konfitury i marmolady, ponieważ nie zawiera aż tyle cukru. Przygotowuje się go z całych lub częściowo krojonych owoców, najczęściej z truskawek, malin, porzeczek, śliwek, róży czy brzoskwiń. Do dżemów przeważnie dodaje się substancje żelujące (np. pektynę lub żelatynę), dzięki czemu mają galaretowatą konsystencję.

Konfitura

Do jej przygotowania wybiera się dojrzałe i słodkie owoce. Często są to czereśnie, wiśnie, śliwki bądź morele. Konfitura wyróżnia się wysoką zawartością cukru, który ma właściwości konserwujące. Jej konsystencja jest bardziej płynna od dżemu i marmolady.   

Marmolada

Jej składnikami są najczęściej przetarte gruszki, brzoskwinie, truskawki czy jabłka, czyli owoce, których miąższ rozpada się podczas gotowania i zamienia w gładką masę. Dzięki temu marmolada ma zwartą konsystencję.       


Tyle teorii, teraz czas na praktykę! Przygotowaliśmy dla Ciebie proste i ciekawe przepisy, dzięki którym zapełnisz domową spiżarnię słoiczkami z pysznymi przetworami owocowymi, i to własnej roboty! Masz ochotę na dżem, konfiturę czy marmoladę… a może na wszystkie trzy rodzaje przetworów? Wykorzystaj nasze pomysły!