Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Rozżarzone porady dla miłośników wieprzowiny

Steki z karkówki, schab, boczek – szczególnie te części wieprzowiny są przebojami większości grillów. Wieprzowina nadaje się doskonale dla rozpoczynających swoją przygodę z grillowaniem, ponieważ, w przeciwieństwie do wołowiny lub jagnięciny, nie wymaga aż tylu zabiegów podczas przyrządzania, np. zbyt częstego obracania mięsa.

Zasadniczo najlepsza wieprzowina do grillowania powinna mieć różowy kolor i marmurkową strukturę, czyli być pokryta żyłkami tłuszczu, bo takie mięso podczas grillowania pozostaje niezmiennie soczyste.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas grillowania wieprzowiny, przedstawiamy poniżej.

Mięso: najlepsze na grilla są tłustsze części wieprzowiny, takie jak karkówka lub boczek. Wszystkie kawałki mięsa powinny mieć szerokość wynoszącą ok. 2 cm – wtedy zbyt szybko nie wysychają na grillu.

Obojętnie czy jako stek wieprzowy, czy kotlet z kością – schab idealnie nadaje się na grilla. Pamiętaj, że mięso jest najbardziej soczyste, gdy trafi na ruszt wraz z kością. Jeżeli ktoś chce zrezygnować z czasochłonnej marynaty, wystarczy, że za pomocą pędzelka posmaruje mięso olejem i położy na grillu. Wyśmienity smak gwarantowany!

Boczek najlepiej kłaść na grilla, tak by słonina była na spodzie. Słonina będzie szczególnie chrupiąca, gdy natniemy ją przed grillowaniem, a jej wyborny i niepowtarzalny smak z pewnością zachwyci każdego.

Steki z karkówki wieprzowej są klasykiem grilla nr 1. Mięso jest dobrze poprzecinane nitkami tłuszczu i dzięki temu pozostaje bardzo soczyste. Jako kawałek karkówka również  wspaniale nadaje się do bezpośredniego grillowania.

Grubo albo drobno rozdrobnione, surowe lub parzone – kiełbasy występują w wielu postaciach. Ważne jest, aby przed grillowaniem kilkakrotnie nakłuć je wykałaczką. W przeciwnym razie mogą łatwo popękać.

Marynata

Wieprzowina perfekcyjnie harmonizuje ze słodkimi i pikantnymi nutami smakowymi, dlatego na marynatę dla niej najlepiej nadają się takie składniki, jak: musztarda, aromatyczne piwo lub miód. Jeśli chodzi o przyprawy, polecamy rozmaryn, majeranek, szałwię lub oregano.

Przygotowanie

Nawet jeśli wieprzowina w porównaniu z wołowiną jest nieco odporniejsza na zbyt długi czas grillowania, powinniśmy podczas jej przygotowania raz po raz spoglądać na zegarek. Pomocny jest również test naciskania mięsa: idealnie przyrządzony kawałek wieprzowiny ustępuje pod lekkim naciskiem.

Surowa kiełbasa: 20 do 25 minut, średnio wysoka temperatura

Parzona kiełbasa: 10 do 12 minut, średnio wysoka temperatura  

Schab, steki z karkówki: 8 do 10 minut, średnio wysoka temperatura  

Przepisy