Rozżarzone porady dla miłośników wieprzowiny
Steki z karkówki, schab, boczek – szczególnie te części wieprzowiny są przebojami większości grillów. Wieprzowina nadaje się doskonale dla rozpoczynających swoją przygodę z grillowaniem, ponieważ, w przeciwieństwie do wołowiny lub jagnięciny, nie wymaga aż tylu zabiegów podczas przyrządzania, np. zbyt częstego obracania mięsa.
Zasadniczo najlepsza wieprzowina do grillowania powinna mieć różowy kolor i marmurkową strukturę, czyli być pokryta żyłkami tłuszczu, bo takie mięso podczas grillowania pozostaje niezmiennie soczyste.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas grillowania wieprzowiny, przedstawiamy poniżej.
Mięso: najlepsze na grilla są tłustsze części wieprzowiny, takie jak karkówka lub boczek. Wszystkie kawałki mięsa powinny mieć szerokość wynoszącą ok. 2 cm – wtedy zbyt szybko nie wysychają na grillu.
Marynata
Wieprzowina perfekcyjnie harmonizuje ze słodkimi i pikantnymi nutami smakowymi, dlatego na marynatę dla niej najlepiej nadają się takie składniki, jak: musztarda, aromatyczne piwo lub miód. Jeśli chodzi o przyprawy, polecamy rozmaryn, majeranek, szałwię lub oregano.
Przygotowanie
Nawet jeśli wieprzowina w porównaniu z wołowiną jest nieco odporniejsza na zbyt długi czas grillowania, powinniśmy podczas jej przygotowania raz po raz spoglądać na zegarek. Pomocny jest również test naciskania mięsa: idealnie przyrządzony kawałek wieprzowiny ustępuje pod lekkim naciskiem.
Surowa kiełbasa: 20 do 25 minut, średnio wysoka temperatura
Parzona kiełbasa: 10 do 12 minut, średnio wysoka temperatura
Schab, steki z karkówki: 8 do 10 minut, średnio wysoka temperatura