Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.

Polityka prywatności

Ochrona prywatności użytkowników naszego portalu, a także ich bezpieczeństwo, ma dla nas podstawowe znaczenie. Dlatego poniżej wyjaśniamy zasady chronienia, przechowywania i opracowywania informacji na temat wszystkich odwiedzających naszą stronę.

Informacje na temat osób odwiedzających naszą stronę

Podczas Państwa odwiedzin na naszej stronie otrzymujemy informacje, które następnie wykorzystujemy wyłącznie w celach statystycznych oraz po to, aby zapobiec niewłaściwemu wyszukiwaniu naszej oferty. Jest to pomocne przy optymalizacji strony oraz dopasowaniu jej do Państwa potrzeb. Nie zostają przy tym tworzone profile użytkowników. Podczas odwiedzin naszej strony internetowej i przy każdym pobieraniu danych nasz serwer zbiera protokoły informacyjne o następujących działaniach: informacje o stronie, z której zażądano danego pliku, nazwa pliku, data i czas zapytania, przetransferowana ilość informacji, status dostępu (plik przesłany, plik nieznaleziony itp.), opis typu używanej przeglądarki internetowej oraz zanonimizowany adres IP (skrócony o trzy ostatnie cyfry poprzez program Adobe Analytics. Skrócony adres IP zostaje anonimowo zarejestrowany przez firmę partnerską Adobe Analytics Monachium sp. z o.o.,  następnie analizowany (nie pod kątem danych osobowych) i usunięty z bazy danych w ciągu 24 godzin.

Cookies

Aby zapewnić Państwu wygodne korzystanie z naszej strony internetowej wykorzystujemy tzw. pliki cookies, czyli informacje zapisywane przez nasz serwer na Państwa komputerze, które następnie nasz serwer może odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego komputera. Pliki cookies dostarczają nam danych statystycznych o aktywności użytkowników i korzystaniu przez nich z poszczególnych stron. Służą również do przyszłego prawidłowego przekierowania Państwa na stronę lokalną odpowiedniego wybranego wcześniej sklepu Kaufland.

Ponadto na stronie tej gromadzone są i zapisywane dane umożliwiające stworzenie profilu użytkownika pod pseudonimem. Wykorzystujemy w tym celu technologię rozwiniętą przez firmę Google. Trwałe cookies są zapisywane w pamięci przeglądarki internetowej odwiedzającego stronę. Umożliwia on późniejsze rozpoznanie przeglądarki internetowej. Dane gromadzone za pomocą programu „Google Analitics“ nie będą używane do osobistej identyfikacji odwiedzającego tę stronę internetową i nie zostaną skojarzone z danymi osobowymi  poprzez nośnik pseudonimu. W każdej chwili można nie wyrazić zgody na gromadzenie i zapisywanie danych za pomocą plików cookies ze skutkiem na przyszłość. Możliwe jest takie ustawienie przeglądarki, aby informowała ona o lokalizacji plików cookies. W ten sposób ich użycie staje się bardziej przejrzyste dla odwiedzającego stronę. Chcemy jednak zwrócić uwagę, że funkcjonalność oferty przy ogólnej rezygnacji z plików cookies może być znacznie utrudniona.

Niniejsza strona internetowa wykorzystuje anonimowo programy analizujące skuteczność zamieszczanych na niej ogłoszeń. Jeśli trafiłli Państwo na naszą stronę klikając na zamieszczony na innej stronie baner Kauflandu, w Państwa przeglądarce internetowej został umieszczony plik cookie. Plik ten informuje nas wyłącznie o tym, że znaleźli się Państwo na naszej stronie, klikając na określony baner. Plik ten zostanie zdezaktywowany po 30 dniach. Identyfikacja konkretnej osoby nie jest możliwa. Jeśli jednak nie chcą Państwo uczestniczyć w tej anonimowej analizie, można uniemożliwić umieszczenie pliku cookie przez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Pliki cookies są wykorzystywane przez nas również w celu ponownego rozpoznania Państwa na innych stronach internetowych, które są częścią sieci reklamowej firmy Google Adwords. Rozpoznanie to przebiega na podstawie zaprotokołowanych danych, takich jak: data i godzina wejścia na stronę, wybrany język oraz system operacyjny komputera. Celem tego jest zaprezentowanie interesujących Państwa reklam. Kategorie, według których zostają przyporządkowane Państwu potencjalnie interesujące reklamy, mogą zostać przez Państwa dodane, usunięte lub zmienione w ustawieniach dotyczących wyświetlania reklam w managerze Google. To narzędzie umożliwia Państwu dezaktywację plików cookies, używanych w sieci reklamowej firmy Google. Pliki cookies dotyczące upodobań reklamowych zostają wyłączone wraz z zainstalowaniem wtyczki kompatybilnej z Państwa przeglądarką.

Użytkownik może w każdej chwili zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, tak aby nie były one przechowywane na dysku twardym. Użytkownik może także włączyć funkcję każdorazowego czyszczenia tych plików po zakończonej sesji, jednakże ich wyłączenie może spowodować utrudnienia czy wręcz uniemożliwić korzystanie z niektórych usług. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Usługi reklamowe oparte o częstotliwość użytkowania

Na naszych stronach internetowych używamy między innymi usługi Google AdSense, Google Conversion Tracking oraz Google Remarketing. Google Conversion Tracking jest usługą firmy Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; „Google“) mierzącą oraz analizującą wyniki naszych środków reklamowych aktywowanych w Google. Kiedy wchodzą Państwo na naszą stronę poprzez baner reklamowy umieszczony na innej witrynie internetowej tworzony jest plik cookie. Plik ten informuje nas wyłącznie o tym, że znaleźliście się Państwo  na naszej stronie, klikając na określony baner. Plik ten zostanie zdezaktywowany po 30 dniach. Identyfikacja użytkownika jako konkretnej osoby nie jest możliwa.

W oparciu o Google Conversion Tracking, zarówno Google jak i my możemy rozpoznać, kiedy użytkownik kliknął w baner reklamowy i został przekierowany bezpośrednio na naszą stronę. Nie jesteśmy jednak w stanie zobaczyć jakie inne strony internetowe zostały odwiedzone przez danego użytkownika. Zebrane przez Google Conversion Tracking informacje służą jedynie do tworzenia statystyk dotyczących wyników naszych kampanii AdWords. Nie otrzymujemy żadnych informacji, z którymi dany użytkownik mógłby się osobiście identyfikować.

Poza wymienionymi już narzędziami, na naszej stronie korzystamy również z Google AdSense, które służy do włączania reklam, tekstów marketingowych, banerów itp. Przy tym przeglądarka internetowa zapisuje pod pewnymi warunkami plik cookie. Zapisane w tym pliku informacje mogą zostać odczytane, zebrane oraz przeanalizowane przez Google lub osoby trzecie. Ponadto Google AdSense używa do zbierania informacji również małych, niewidocznych grafik, tak zwanych Web Beacons, przez użycie których proste akcje, takie jak aktywność na stronie internetowej może zostać zapisana, zebrana oraz przeanalizowana. Informacje o użytkowaniu strony, które są zawarte w plikach cookies oraz grafiki zostają przeniesione na serwer Google w Stanach Zjednoczonych i tam zapisane. W oparciu o wyświetlenia AdSense, Google używa takich danych w celu dokonania analizy zachowań użytkowników na stronie internetowej. Google przekierowuje te informacje także do osób trzecich, jeżeli zostało to prawnie nakazane lub jeśli jest to firma przetwarzająca dane na zlecenie Google.

Adres IP nie jest łączony z danymi przechowywanymi przez firmę Google. Ponadto na stronie internetowej używane są również technologie remarketingowe udostępniane przez Google. Dzięki tej technologii użytkownicy, którzy odwiedzili naszą stronę poprzez reklamę na innej witrynie internetowej partnera Google mogą ponownie zobaczyć naszą reklamę. Technologia remarketingowa Google również używa plików cookies.

Jeżeli nie chcą Państwo otrzymywać żadnych reklam, zorientowanych na Państwa upodobania, mogą Państwo wyłączyć funkcję cookies dla określonych celów na stronie Google. W tym celu wystarczy otworzyć stronę Google i zaznaczyć opcję dezaktywowania spersonalizowanych reklam. Jeśli nie chcą Państwo uczestniczyć w Google AdSense, Google Conversion Tracking czy też Google Remarketing, mogą Państwo uniemożliwić umieszczenie pliku cookie przez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej. Mogą Państwo zablokować również pliki cookies z domeny „googleadservices.com“.

Na naszej stronie internetowej aktywna jest również usługa Facebook Conversion Pixel i Facebook Remarketing. W oparciu o Facebook Conversion Pixel zarówno Facebook jak i my możemy rozpoznać, kiedy użytkownik kliknął w baner reklamowy i został przekierowany bezpośrednio na naszą stronę. Nie jesteśmy w stanie zobaczyć, jakie inne strony internetowe zostały odwiedzone przez danego użytkownika. Zebrane przez Facebook Conversion Pixel informacje służą jedynie do tworzenia statystyk dotyczących wyników naszych kampanii reklamowych. Nie otrzymujemy żadnych informacji, z którymi dany użytkownik mógłby się osobiście identyfikować. Dzięki tej technologii użytkownicy, którzy odwiedzili naszą stronę poprzez reklamę na innej witrynie internetowej partnera Facebook mogą ponownie zobaczyć naszą reklamę. Technologia remarketingowa również używa plików cookies. Identyfikacja konkretnego użytkownika jest niemożliwa. Dalsze informacje na temat celu i zasięgu przetwarzania danych osobowych przez firmę Facebook, jak i możliwości zmiany ustawień pod kątem ochrony sfery prywatnej w sieci Facebook, znajdą Państwo na stronie Facebook w odpowiedniej zakładce.

Dane osobowe

Podanie Państwa danych osobowych na naszej stronie jest zawsze dobrowolne. Dane osobowe podawane w formularzu kontaktowym, a także podawane w korespondencji elektronicznej przetwarzamy w sposób zgodny z zakresem udzielonego przez użytkownika zezwolenia oraz wymogami prawa polskiego, w szczególności w zgodzie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz.U. z 2016 r., poz. 922)  oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 1219). Administratorem danych jest Kaufland Polska Markety sp. z o.o. sp. k. z siedzibą przy al. Armii Krajowej 47, 50-541 Wrocław. Zakres zbieranych danych oraz cel ich zbierania będzie każdorazowo przez nas oznaczony (np. przy zapisie na newsletter, czy przy formularzu kontaktowym). W każdym wypadku mają Państwo dostęp do treści swoich danych, prawo do ich poprawiania oraz prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie przez nas Państwa danych osobowych. Dalsze przekierowanie danych poza grupę Kaufland jest co do zasady wykluczone, za wyjątkiem danych, które są przetwarzane na nasze zlecenie przez naszych kontrahentów. W takich wypadkach kładziemy nacisk na to, aby nasi kontrahenci przykładali szczególną wagę w sprawie przestrzegania przez nich przepisów dotyczących ochrony danych osobowych.

Konto użytkownika na stronie Kaufland.pl

Jeśli zechcą Państwo korzystać z niektórych udogodnień serwisu, takich jak np. wirtualna lista zakupów, niezbędne jest wcześniejsze utworzenie konta użytkownika na stronie. W tym celu wymagamy podania następujących danych: imię i nazwisko, adres e-mail oraz wybrane przez Państwa hasło. Adres e-mail służy w tym wypadku jako login do konta. Państwa imię i nazwisko będą używane przez Kaufland tylko po to, aby móc zwrócić się do Państwa po imieniu. Alternatywą dla tej opcji jest forma logowania się na stronę poprzez tak zwane social logins, czyli za pośrednictwem innych portali, takich jak: Facebook, Twitter czy też Google+. Dalsze informacje o przekazywanych w tym zakresie danych znajdą Państwo w rozdziale „Logowanie przez portale społecznościowe / Zgoda na otrzymywanie informacji o charakterze reklamowym”.  Nie przekazujemy Państwa danych osobowych do podmiotów trzecich.

Jeżeli chcą Państwo usunąć utworzone konto, można zrobić to poprzez zlecenie usunięcia konta na naszej stronie. Konto zostanie niezwłocznie usunięte lub dezaktywowane. Po usunięciu konta mogą Państwo w dowolnym czasie zarejestrować się ponownie. Jeżeli konto nie jest używane przez 3 lata (użytkownik nie loguje się na konto), zostaje ono automatycznie usunięte, jeśli nie wniosą Państwo sprzeciwu. W sytuacji usunięcia konta zostają wykasowane wszystkie konta utworzone na stronie Kaufland oraz w aplikacji K-app.

Konkursy

Na naszej stronie internetowej mają Państwo możliwość wzięcia udziału w różnych konkursach. Dane osobowe przekazane nam przez użytkowników w tym zakresie zostaną wykorzystane wyłącznie do przeprowadzenia konkursu (ustalenie zwycięzcy, powiadomienie wygranego o zwycięstwie, wysłanie nagrody). Po zakończeniu konkursu i ujawnieniu zwycięzców, dane uczestników zostaną skasowane.

Newsletter

Jeśli zarejestrują się Państwo na bezpłatny newsletter Kaufland, będziemy potrzebować Państwa adresu e-mail.

Jeśli dobrowolnie chcą Państwo podać dodatkowe dane osobowe (imię, nazwisko), będą one używane tylko jeśli byłaby konieczność bezpośredniego kontaktu z Państwem. Dane te można podać po zarejestrowaniu się do newslettera, klikając w odpowiedni link na dole naszego biuletynu.  Mogą Państwo zmienić lub usunąć te dane w dowolnym momencie poprzez kliknięcie w link, który znajduje się w dolnej części newslettera. W razie rezygnacji wszystkie dane są niezwłocznie usuwane lub zmieniane zgodnie z Państwa preferencjami.

Po przesłaniu formularza rejestracyjnego otrzymają Państwo e-mail z linkiem potwierdzającym. Jeśli klikną Państwo w link w ciągu 14 dni, zostaną Państwo zarejestrowani w newsletterze. Informacja ta ukaże się po przekierowaniu Państwa na stronę potwierdzającą zarejestrowanie. Wówczas potwierdzają Państwo swoją zgodę na przetwarzanie adresu e-mail oraz imienia i nazwiska – jeśli dane te zostały przez Państwa podane.

W każdym momencie mogą Państwo wycofać swoją zgodę na otrzymywanie newslettera Kaufland, ze skutkiem na przyszłość, klikając w odpowiedni link na dole newslettera lub dokonując tego na stronie internetowej . Jeśli zrezygnują Państwo z otrzymywania naszego newslettera, wszelkie Państwa dane zostaną niezwłocznie usunięte.

Poszukiwanie pracy w Kaufland Polska za pośrednictwem Internetu

Kaufland Polska cały czas poszukuje wykształconych i zmotywowanych pracowników. Zgłoszenie swojej kandydatury możliwe jest nie tylko listownie, ale i za pośrednictwem naszego wygodnego formularza. Wszelkie dane osobowe podane w formularzu będą wykorzystywane wyłącznie do celów rekrutacyjnych w zgodzie z wymogami polskiego prawa. Każdemu, kto wypełnił formularz czy w inny sposób udostępnił nam swoje dane osobowe zapewniamy dostęp do dotyczących go danych w celu ich weryfikacji, modyfikacji lub też usunięcia.

Ochronę danych osobowych podczas ich przekazywania zapewnia stosowany przez nas 128-bitowy protokół bezpieczeństwa SSL (Secure Socket Layer).

Prosimy także pamiętać, że podania o pracę i dane osobowe przesyłane do nas za pośrednictwem poczty elektronicznej nie są kodowane. Z tego powodu zalecamy korzystanie z formularzy dostępnych na naszych stronach. Dane osobowe podane w ramach procesu rekrutacji są przetwarzane wyłącznie w celu rekrutacji pracowników. Wszystkie udostępnione nam dane są usuwane po zakończeniu procesu rekrutacji.

Logowanie przez portale społecznościowe / Zgoda na otrzymywanie informacji o charakterze reklamowym

Rejestracja i logowanie na naszej stronie internetowej może nastąpić także za pośrednictwem konta Facebook, Google+ lub konta Twitter (logowanie przez portale społecznościowe). Dodatkowa rejestracja na stronie nie będzie w takim  przypadku konieczna. Konto użytkownika z portalu społecznościowego (Google+, Facebook czy Twitter) zostanie powiązane z kontem użytkownika, dzięki czemu użytkownik będzie mógł zarejestrować się na stronie www.kaufland.pl, a później logować się na niej przy pomocy loginu i hasła używanych w portalach społecznościowych. W takim wypadku nie będzie konieczności ustawiania nowego hasła dla konta użytkownika na naszej stronie internetowej.

Rejestracja przez portal społecznościowy nastąpi po przekierowaniu do strony logowania odpowiedniego portalu społecznościowego (Twitter, Facebook i Google+) i zalogowaniu przy pomocy danych użytkownika. W wyniku połączenia zostaną nam przekazane przez Facebook Inc., Twitter Inc lub Google Inc następujące informacje:

•    Numeryczny identyfikator użytkownika na portalu (tzw. ID),
•    Imię i nazwisko,
•    Płeć,
•    Login użytkownika w portalach Twitter, Google+ lub Facebook,
•    Czy konto zostało zweryfikowane, na przykład: "Tak",
•    Link do profilu publicznego użytkownika w wybranym portalu społecznościowym.

Ponadto, operator portalu społecznościowego uzyska informację o połączeniu konta użytkownika z kontem na stronie www.kaufland.pl

Kaufland przechowuje i wykorzystuje tak uzyskane informacje do identyfikacji użytkownika jako użytkownika autoryzowanego i prawidłowego zwracania się do niego na stronie www.kaufland.pl

W przypadku korzystania przez użytkownika z logowania przez portale społecznościowe – użytkownik wyraża zgodę na gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystywanie swoich danych o następującej treści:

„Wyrażam zgodę, by następujące dane (pod warunkiem, że: 1/ zostały przeze mnie zamieszczone w moim profilu utworzonym na portalu społecznościowym 2/ udostępniłem je publicznie na tym portalu i 3/ nie ograniczyłem dostępu Kaufland do tych danych podczas rejestracji na koncie użytkownika) zostały przekazane Kaufland przez administratora portalu społecznościowego (Twitter, Facebook i Google+) w ramach procesu rejestracji i logowania :

•    Adres e-mail,
•    Data urodzenia,
•    Miejsce zamieszkania,
•    Informacja o edukacji szkolnej / karierze zawodowej,
•    Zainteresowania określonymi wydarzeniami,
•    Zainteresowania literackie,
•    Zainteresowania muzyczne,

•    Zainteresowania filmowe,
•    Zainteresowania drużynami sportowymi lub indywidualnymi sportowcami,
•    Status związku.

Powyższe dane Kaufland może gromadzić w moim osobistym profilu użytkownika. Za wyjątkiem informacji o edukacji szkolnej i karierze zawodowej Kaufland jest uprawniony do wykorzystania tych danych w celach reklamowych, a w szczególności w celu przedstawienia przeznaczonej dla mnie, odpowiadającej moim zainteresowaniom, mojemu statusowi i miejscu zamieszkania - indywidualnej oferty obejmującej produkty z asortymentu sklepów Kaufland. Informacje o edukacji szkolnej i karierze mogą zostać wykorzystane do celów statystycznych wyłącznie po ich zanonimizowaniu. Dane te nie mogą zostać ujawnione osobom trzecim poza grupę Kaufland, ani  przetwarzane w innych celach.”

Uwaga: Zgoda powyższa  może być odwołana w każdym czasie poprzez wysłanie wiadomości e-mail na adres: service@kaufland.pl ze skutkiem na przyszłość. W przypadku odwołania zgody użytkownik nie będzie mógł korzystać z logowania na konto użytkownika przez portal społecznościowy i będzie musiał zarejestrować się jako użytkownik w sposób konwencjonalny.

W celu uzyskania dodatkowych informacji o logowaniu się przez portale Twitter, Facebook i / lub Google+ oraz o ustawieniach prywatności na tych portalach, proszę zapoznać się z polityką prywatności i warunkami korzystania odpowiednio z:

Facebooka (https://www.facebook.com/legal/terms),

Twittera (https://twitter.com/privacy)  lub

Google+ (https://www.google.com/intl/pl/policies/privacy/).

Automatyczna wyszukiwarka sklepów

Naszym celem jest, aby podczas odwiedzin strony internetowej www.kaufland.pl mogli Państwo otrzymywać bieżące oferty i informacje dotyczące Państwa regionu. W związku z tym, podczas pierwszego połączenia z urządzeniem końcowym, czyli np. komputerem, notebookiem, smartfonem, czy tabletem, nasza strona wykorzystuje tzw. funkcję geolokalizacji API. Urządzenie końcowe może zostać zlokalizowane po jego współrzędnych geograficznych. W tym celu mogą zostać użyte następujące dane: dane o współrzędnych z GPS, identyfikator sieci bezprzewodowej, do której użytkownik jest aktualnie zalogowany oraz  przekaźnik sieci telefonii komórkowej. To, które dane są użyte zależy między innymi od ustawień urządzenia końcowego.

Określenie pozycji Państwa urządzenia końcowego odbywa się poprzez przeglądarkę lub system operacyjny zainstalowany na tym urządzeniu. Dane o lokalizacji nie są przez nas nigdzie zapisywane, ani przetwarzane. Dane te są używane jedynie w czasie rzeczywistym, w celu zaproponowania Państwu najbliższego sklepu Kaufland. Informacje o wybranym sklepie są następnie przechowywane w trwałym pliku cookie w przeglądarce, dzięki czemu podczas przyszłych wizyt w naszej witrynie będzie można zobaczyć odpowiednie oferty lokalne.

W dowolnym momencie mogą Państwo ręcznie zmienić przypisanie sklepu Kaufland lub usunąć pliki cookies przechowywane w urządzeniu końcowym (patrz rozdział "Cookies").

Lista zakupów

Użytkownik ma możliwość tworzenia list zakupów z produktami z aktualnej oferty publikowanej na stronie internetowej. Mają Państwo także możliwość dodania do listy zakupów wszystkich potrzebnych składników z przepisów kulinarnych umieszczonych na naszej stronie za pomocą jednego kliknięcia.

Po utworzeniu konta użytkownika można stworzyć i udostępnić listę zakupów osobom trzecim za pośrednictwem poczty elektronicznej lub programu WhatsApp. W tym celu generowany jest link, który można wysłać niezależnie przez konto e-mail lub WhatsApp.

Kodowanie danych

Stosujemy wszelkie możliwe techniczne i organizacyjne środki bezpieczeństwa w celu ochrony danych przed nieautoryzowanym dostępem. Poza ochroną środowiska operacyjnego używamy również procedur szyfrowania. Wykorzystując 128-bitowy protokół bezpieczeństwa SSL (Secure Socket Layer) dokładamy wszelkich starań, by uniemożliwić osobom niepowołanym dostęp do przekazanych nam danych osobowych. Najłatwiej stwierdzić uaktywnienie protokołu SSL sprawdzając adres strony podany w przeglądarce internetowej. Powinien się on zaczynać od https.