Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Nie marnuję, bo szanuję!

Marnowanie żywności to – obok ograniczenia zużycia plastiku – temat najsilniej angażujący wszystkich, którym leży na sercu los naszej planety i ludzi. Zmarnowana żywność to nie tylko roztrwonione pieniądze, ale również zasoby – wodne, energetyczne, ludzkie.

Co zrobić, by we własnym domu ograniczyć wyrzucanie, a docelowo wyeliminować marnowanie żywności? Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, jak sprawić, by jedzenie nie szło na marne.

Kupujmy świadomie

Przejrzyj lodówkę przed zakupami

Przed większymi zakupami sprawdź, co masz w lodówce i szafkach kuchennych, jaka jest data przydatności do spożycia produktów. Zastanów się, co należy przetworzyć w najbliższym czasie lub czym możesz podzielić się z innymi, np. za pośrednictwem tzw. lodówek społecznych.  

Na zakupy z listą

Chodź na zakupy z listą, ewentualnie z przepisem, żeby nie zapomnieć o żadnym ważnym składniku. Brak chociażby jednego kluczowego produktu zwiększa prawdopodobieństwo, że nie przygotujemy danej potrawy, a niewykorzystane składniki w końcu się zmarnują.


Rozsądnie przechowujmy żywność

Mleko i produkty mleczne

Im niżej w lodówce, tym chłodniej. Dlatego na górnej półce trzymaj produkty z długim okresem ważności: mleko i produkty mleczne (kefiry, jogurty sery), a także wszystkie artykuły, które zgodnie z informacją na etykiecie po otwarciu należy trzymać w lodówce.

Wędliny i mięso

Środkowe półki są odpowiednim miejscem na produkty z krótszym okresem ważności, jak wędliny i domowe potrawy, a także z  bardzo krótkim, jak świeże mięso czy ryby. Pamiętajmy: aby wędliny pozostały długo smaczne, powinny być przechowywane w pergaminie lub pojemnikach próżniowych, nie w folii aluminiowej.

Warzywa i owoce

W dolnej szufladzie lodówki możemy przechowywać marchew, pietruszkę, seler oraz owoce sezonowe – maliny, truskawki czy jagody. Jednak nie wszystkie owoce i warzywa dobrze czują się w warunkach chłodniczych – zimna nie lubią np. pomidory, ogórki, cebula, czosnek i owoce egzotyczne, takie jak mango, ananas, banany czy cytrusy.

Jajka

Jajka można przechowywać nawet do trzech tygodni w chłodnym miejscu (np. na drzwiach lodówki). Ważne jednak, by były niemyte. Skorupka jest bowiem pokrytą warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów.

Ziemniaki i rośliny strączkowe

Nie wszystkie produkty spożywcze muszą znajdować się w lodówce. Dla przykładu rośliny strączkowe, ziemniaki, miód, a także nieotwarte przetwory (w słoikach i puszkach) możesz przetrzymywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, np. w szafce czy spiżarni. 

Pieczywo

By pieczywo pozostało świeże na dłużej, należy przechowywać je w lnianym worku lub drewnianym chlebaku. Pozwoli to odprowadzić z chleba wilgoć, a jednocześnie jej do niego nie dopuści.


Przerabiaj, nie wyrzucaj!

Pasteryzowanie i kiszenie

Wystarczy woda, sól i słoik, żeby warzywa ukisić. Dodasz octu i przypraw, a będziesz mieć znakomite marynaty. Z owoców zaś możesz przygotować kompoty, dżemy, powidła... Wystarczy poświęcić trochę czasu.

Suszenie

Suszone owoce to pyszne i zdrowe przekąski dla dzieci i dorosłych. Suszone warzywa można potraktować jako zdrowy zamiennik chipsów, ale też dodawać do zup i sosów, by wzmocnić ich smak.  Susz warzywa i owoce pokrojone lub w całości w piekarniku (w niskiej temperaturze), specjalnej suszarce lub... na słońcu.

Mrożenie

Mrożenie to szybki i najprostszy sposób na zagospodarowanie zalegających produktów spożywczych. Mrozić można surowe warzywa i owoce, ale także pieczywo i gotowe dania, które zostały z obiadu czy kolacji.   


Wykorzystuj niezjedzone

Sposób na czerstwe pieczywo

Z czerstwego chleba, bułek czy bagietki przygotujemy pyszne francuskie tosty na słodko lub wytrawnie, grzanki do zupy lub chrupiące zapiekanki. Pieczywo można po prostu zapiec z pomidorem, serem mozzarella i bazylią w piekarniku – i danie gotowe!

Ugotowany ryż, makaron, kasza

Ugotowałeś za dużo ryżu, makaronu czy kaszy? Z dodatków węglowodanowych, które pozostały z obiadu, możemy przyrządzić klasyki kuchni włoskiej lub francuskiej – pyszne gnocchi lub quiche, zapiekankę makaronową z warzywami, sałatkę ryżową z tuńczykiem czy sałatkę z kuskusu i świeżych warzyw.

Pasty z resztek wędlin, jajek, roślin strączkowych

Nie masz pomysłu na kanapkę? Wyciągnij z lodówki jajko, które zostało ze śniadania, resztki wędlin albo ugotowanej fasoli, ciecierzycy – i zrób pastę! To najsmaczniejszy i najmodniejszy sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Przepisów na pyszne pasty nie brakuje!



Kaufland współpracuje z Bankami Żywności

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności to jeden z celów naszej organizacji z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu, dlatego nawiązaliśmy współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności.

Więcej wskazówek dotyczących tematu niemarnowania żywności znajdziesz na stronie Banków Żywności.