Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

TYDZIEŃ NIEMIECKI

Wyrusz z nami w kulinarną podróż do Niemiec, odkrywaj specjały i inspiruj się przepisami kuchni niemieckiej. Weź udział w naszym quizie i sprawdź, co wiesz o kraju naszych sąsiadów zza Odry. Odkryj na nowo znaczenie #MADEinGERMANY.

Niemcy… i  sztuka kulinarna 

  • W Niemczech jest ponad 300 rodzajów chleba, choć w języku niemieckim nie ma słowa określającego tzw. piętkę
  • w Niemczech istnieje ok. 5 000 różnych gatunków piw i ponad 1 300 browarów
  • wśród regionalnych przysmaków niemieckich warto wymienić: Pharisäer (napój alkoholowy), Bremer Knipp (rodzaj kaszanki), Himmel un Ääd (potrawa z purée ziemniaczanego i musu jabłkowego), Handkäs mit Musik (ser w marynacie z cebuli, octu i oleju), biała kiełbasa 
  • w Niemczech jest ponad 1 000 rodzajów kiełbas
  • Currywurst, czyli kiełbasa, najczęściej smażona lub gotowana, posypana curry, z dodatkiem specjalnego sosu, to niemiecki przysmak, za twórczynię którego uważa się Hertę Heuwer
  • kolorowe żelki w kształcie misiów (Gummibärchen) wynalazł Hans Riegler
  • Fanta to niemiecki napój, który w 1940 r. po raz pierwszy z serwatki i miąższu jabłkowego przygotował dr Scheteling.