Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Niemcy... i sztuka gry w piłkę nożną

Kadra Niemiec – obecny mistrz świata, nr 1 w światowym rankingu FIFA i zwycięzca Pucharu Konfederacji – ze statystycznego punktu widzenia nie ma wcale dużych szans na obronę tytułu. Do tej pory w historii udało się tego dokonać tylko dwóm drużynom – Włochom (1934 i 1938 rok) oraz Brazylii (1958 i 1962 rok), a z kolei żaden zwycięzca Pucharu Konfederacji jeszcze nigdy nie został mistrzem świata.

Do tej pory Niemcy na MŚ pojawili się 18 razy, z czego tylko raz odpadli w 1/8 finału (1938 rok), 13 razy (od 2002 r. co roku) docierali do półfinału, 8 razy wystąpili w finale, 4 razy wygrali (1954, 1974, 1990, 2014 rok), a cztery razy przegrali (1966, 1982, 1986, 2002 rok). Z 5 meczów o 3. miejsce przegrali tylko raz (w 1958 r. z Francją). Strzelcem rekordowej liczby bramek podczas MŚ jest Miroslav Klose (16 goli strzelonych w latach 2002–2014), do którego należy też rekord bramek strzelonych głową (5 w jednym turnieju w 2002 roku). Kadra narodowa Niemiec może się także poszczycić największą liczbą goli strzelonych podczas MŚ – 224 bramki, goli straconych– 121.

Niemcy… i  sztuka kulinarna 

  • W Niemczech jest ponad 300 rodzajów chleba, choć w języku niemieckim nie ma słowa określającego tzw. piętkę
  • w Niemczech istnieje ok. 5 000 różnych gatunków piw i ponad 1 300 browarów
  • wśród regionalnych przysmaków niemieckich warto wymienić: Pharisäer (napój alkoholowy), Bremer Knipp (rodzaj kaszanki), Himmel un Ääd (potrawa z purée ziemniaczanego i musu jabłkowego), Handkäs mit Musik (ser w marynacie z cebuli, octu i oleju), biała kiełbasa 
  • w Niemczech jest ponad 1 000 rodzajów kiełbas
  • Currywurst, czyli kiełbasa, najczęściej smażona lub gotowana, posypana curry, z dodatkiem specjalnego sosu, to niemiecki przysmak, za twórczynię którego uważa się Hertę Heuwer
  • kolorowe żelki w kształcie misiów (Gummibärchen) wynalazł Hans Riegler
  • Fanta to niemiecki napój, który w 1940 r. po raz pierwszy z serwatki i miąższu jabłkowego przygotował dr Scheteling.