Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Iran... i sztuka gry w piłkę nożną

 1978, 1998, 2006 i 2014 rok – to lata, w których drużyna narodowa Iranu pojawiła się na mistrzostwach świata w piłce nożnej, nigdy jednak udało jej się wyjść poza fazę grupową. Jak się spekuluje wobec tego, również rok 2018 nie będzie raczej przełomowym dla "drużyny Melli" (jak sami siebie określają). W światowym rankingu Iran zajmuje 36. miejsce. Najbardziej znani irańscy zawodnicy to: Ali Daei i Vahid Hashemian (obaj grali min. w Bayern Monachium) oraz Mehdi Mahdavikia (były zawodnik klubu Hamburger SV).

Iran… i  sztuka kulinarna 

  • Narodowym napojem w Iranie jest herbata, którą sączy się w niecodzienny sposób, wkładając kostki cukru do ust i popijąc. Do popularnych irańskich napojów należą także: szarbat – sok owocowy lub ziołowy, często przygotowywany z wodą różaną lub syropem różanym oraz dugh – napój jogurtowy, podobny do tureckiego ajranu
  • Narodowe dania to chelow kebab oraz choreszt (sos mięsny)
  • Jedzenie irańskie składa się głównie z aszu (zup) i berendszy (potraw z ryżu), które podaje się z nan (chlebem pita) i sałatkami. Wśród deserów królują: bakława i szoleh-zard – pudding ryżowy zafarbowany szafranem i ozdobiony cynamonem,  z cukrem, wodą różaną i, opcjonalnie, z pokruszonymi migdałami
  • Irańczycy  uwielbiają kwaśne jedzenie, np.  lavaszak lub gojeh sabz (niedojrzałe, kwaśne śliwki)
  • Iran jest jednym z największych eksporterów pistacji, szafranu i kawioru
  • W Iranie znaleziono najstarszą tłocznię do produkcji wina. Znajduje się ona w Hajji Firuz Tepe w górach Zagros i liczy ok. 7 tys. lat!