Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Oferta ważna od 16.08.2019 do 21.08.2019 lub do wyczerpania zapasów.

Jedzenie to charakter.

Ser jest po prostu pyszny! To chyba najbardziej znany artykuł spożywczy produkowany na bazie mleka. Bogaty w substancje odżywcze i witaminy, występuje w niezliczonych wariantach smakowych. U nas również wybór serów jest ogromny!

Serowa wikipedia

Istnieje ponad 5.000 gatunków sera.

Produkcja serów to najstarszy sposób zachowania mleka w formie przydatnej do spożycia. Sery dzieli się na około 8 kategorii i wśród nich wyróżnia ok. 5.000 gatunków, np. białe, miękkie z pleśnią zewnętrzną lub mazistą skórką, sprasowane i dogrzewane.

Camembert

Bardzo popularny camembert jest francuskim z pochodzenia serem miękkim z białą pleśnią zewnętrzną. Jego wnętrze ma barwę od jasnej do złoto-żółtej, w zależności od stopnia dojrzałości.

Gouda

Smakowita gouda jest przykładem sera ze sprasowaną masą. Jest to klasyczny ser twardy przeznaczony do krojenia, który w chłodnych pomieszczeniach dojrzewa od 4 tygodni do 8 miesięcy. 

Ementaler

Do kategorii serów dogrzewanych zalicza się m.inn. Ementaler, odznaczający się mocnym aromatem. Ten twardy ser z dużymi dziurami pochodzi ze Szwajcarii. 

Gorgonzola

Powstaje z mleka krowiego, soli i podpuszczki, a jego pleśń uznaje się za szlachetną.


Mleko we wszystkich swych rodzajach to zawsze mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pyszne do codziennego picia, z kawą, kakao czy musli. Wykorzystywane do produkcji kremowego jogurtu, lodów, masła, twarożku. Rozkosz w każdej z form.


Rodzaje mleka

Wszystko kręci się wokół mleka

Mleko świeże, sienne, homogenizowane, pasteryzowane,  roślinne, bez laktozy – wybór jest olbrzymi! Poniżej przedstawiamy zestawienie, w którym tłumaczymy, co kryje się pod poszczególnymi pojęciami.

Mleko świeże
Podgrzewane przez krótki czas, co pozwala wyeliminować wszystkie bakterie. Proces produkcji jest mało inwazyjny, tak by mleko smakowało jak świeże, prosto od krowy, i zawierało prawie wszystkie substancje odżywcze. Należy je przechowywać w lodówce od 5 do 10 dni.

Mleko ESL

Smakuje jak świeże, ale można je przechowywać nawet do 3 tygodni. Skrót „Extended Shelf Life“ oznacza mleko o wydłużonym okresie przydatności do spożycia. Podczas produkcji mleko podgrzewane jest do wysokiej temperatury.

Mleko UHT

Mleko jest długo przydatne do spożycia, bo podgrzewa się je do bardzo wysokiej temperatury („UHT“ oznacza bardzo wysoką temperaturę). Nie wymaga przechowywania w lodówce; w oryginalnym opakowaniu, fabrycznie zamknięte, ma termin przydatności do spożycia od 3 do 6 miesięcy.

Mleko ekologiczne

Różne symbole wskazujące na ekologiczne pochodzenie znajdujące się na opakowaniu informują o sposobie hodowli krów i produkcji mleka. Mleko ekologiczne jest dostępne jako mleko UHT lub świeże o różnej zawartości tłuszczu.

Mleko sienne lub łąkowe

Mleko z siana lub mleko łąkowe pochodzi od krów karmionych w możliwie jak najbardziej naturalny sposób. Zgodnie z informacjami mleczarni krowy otrzymują do jedzenia wyłącznie siano i zboże.

Mleko homogenizowane

Aby nie odłożyła się warstwa śmietany, a napój był lekkostrawny, mleko jest tłoczone pod wysokim ciśnieniem wąskimi dyszami, dzięki czemu cząsteczki tłuszczu rozbijają się na jeszcze mniejsze. Większość rodzajów mleka poddawana jest procesowi  homogenizacji.

Mleko bez laktozy

Cukier mlekowy zawarty w mleku, czyli laktoza, jest rozbijany za pomocą enzymu i dzięki temu osoby, które nie tolerują laktozy, lepiej przyswajają to mleko. W sprzedaży występuje najczęściej w wariancie UHT, czyli jest podgrzewane do bardzo wysokiej temperatury.

Mleko skondensowane

Bardzo aromatyczne i gęste, wykorzystywane głównie jako dodatek do herbaty i kawy. Najczęściej zawiera ok. 7,5% tłuszczu.

Alternatywa: Substytuty mleka

Mleko sojowe

Do gotowania, wypieków lub do picia. Można je spieniać. Zawiera mniej więcej tyle samo białka co mleko krowie, ale ma niższą zawartość tłuszczu.

Więcej

Alternatywa: Substytuty mleka

Mleko ryżowe

Szczególnie polecane alergikom. Charakteryzuje się słodkawym smakiem i najczęściej wykorzystuje się je do gotowania i pieczenia.

Więcej

Alternatywa: Substytuty mleka

Mleko owsiane

Ma właściwości obniżające poziom cholesterolu i świetnie nadaje się do gotowania i pieczenia.

Więcej

Alternatywa: Substytuty mleka

Mleko migdałowe

Lekkostrawne, bogate w substancje balastowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W smaku łagodne, z lekko orzechową nutą.

Więcej

Alternatywa: Substytuty mleka

Mleko z orzechów laskowych

Mocno orzechowe, świetne do słodkich potraw.

Więcej

Alternatywa: Substytuty mleka

Mleko kokosowe

O owocowo-orzechowym smaku, bogate w magnez i potas. Nadaje potrawom egzotyczny aromat i najczęściej stosuje do gotowania i pieczenia.

Więcej

Komunikat dot. rozsyłania fałszywych wiadomości

Szanowni Państwo,

w związku z bezprawnym rozsyłaniem wiadomości mailowych i SMS zawierających nieprawdziwe informacje o możliwości otrzymania benefitów (m.in. kart podarunkowych, nagród, kredytów zakupowych) rzekomo oferowanych przez sieć Kaufland, informujemy że...