Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Niezbędna wiedza dla miłośników grillowanych warzyw

Chcesz w ramach odmiany od mięsa czy kiełbasek skosztować grillowanych warzyw? Wspaniały pomysł! Zadbasz przy okazji o poziom swojego cholesterolu i równocześnie zrobisz coś dobrego dla figury. Poza tym tak przygotowane warzywa są naprawdę pyszne! Niecierpliwych fanów grilla ucieszy na pewno wiadomość, że warzywa szczególnie szybko się grillują! A dzięki naszym poradom uda Ci się przyrządzić smakowite dania z grilla, które z pewnością wytrzymają konkurencję z soczystym stekiem wołowym.

Z naszego małego leksykonu warzyw dowiesz się, jakie rodzaje warzyw najlepiej nadają się do grillowania i jakie smakowite kompozycje można z nich robić.

Miejsce na brzegu grilla

Warzywa są bardzo podatne na działanie wysokiej temperatury.  Z tego powodu, aby były łagodniej opiekane, najlepiej układać je na brzegu grilla. Idealna temperatura dla nich to ok. 140ºC.

Marynowanie

Chroni grillowane produkty przed nadmiernym wysychaniem i nadaje im delikatną nutę smakową. Do marynowania szczególnie dobrze nadaje się mieszanka z odpornej na wysokie temperatury oliwy z oliwek oraz oleju z orzeszków ziemnych, octu oraz ziół i przypraw, w tym tymianku, rozmarynu, majeranku, czosnku oraz chili w proszku. Zanim warzywo wyląduje na grillu, może spokojnie marynować się kilka godzin w temperaturze pokojowej.

UWAGA!: warzywa solimy dopiero po grillowaniu, gdyż w przeciwnym razie mogą być zbyt suche!

Sposób przyrządzania

Szaszłyki z warzywami wyglądają apetycznie, mają jednak tę wadę, że różne rodzaje warzyw wymagają różnego czasu grillowania. Można tego uniknąć, zestawiając ze sobą warzywa z podobnym czasem grillowania. Można również zapakować produkty do grillowania w folię aluminiową – dzięki temu warzywo nie straci soczystości. Jedyną wada tego rozwiązania jest to, że pozbawimy warzywa smaku grillowanej potrawy. Trzecią możliwością są aluminiowe tacki do grillowania – w ten sposób warzywo nie wchodzi w bezpośredni kontakt z grillem i szybko nie przypala się, ale mimo to zawiera aromat grilla. Przygotowując warzywa, zwróć uwagę, by ułożyć je, tak by jak największą powierzchnią stykały się z rusztem lub tacką aluminiową. Najlepiej też pokroić je na kawałki o tej samej wielkości, aby w jednym czasie były gotowe do spożycia.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/43/75/Asset_2244375.jpg

Bakłażan

Bakłażany na grillu najlepiej prezentują się pokrojone na cienkie plasterki lub nadziane na patyki do szaszłyków. Zanim trafią na grill, powinny być posmarowane oliwą lub zamarynowane, w przeciwnym razie będą się kleić na ruszcie lub tacce aluminiowej. Po około ośmiu minutach grillowania bakłażany mogą już trafiać na talerze. Bakłażany najlepiej smakują w połączeniu z cukinią, pomidorami i papryką, tworząc przyjemne śródziemnomorskie doznanie smakowe.

WSKAZÓWKA: Jeżeli po spotkaniu przy grillu zostaną nam jeszcze  grillowane plasterki bakłażanu, możemy wykorzystać je na drugi dzień jako rodzaj  smakowitej przystawki w stylu włoskim; wystarczy dodać odrobinę oliwy z oliwek.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/44/81/Asset_2244481.jpg

Cukinia

Grillowane plasterki cukinii są prawdziwym klasykiem, a do tego można je łatwo przygotować.  Plasterki o grubości  ok. 1 cm  mogą  powędrować na talerze już po ok. 5 min. grillowania w aluminiowej tacce, do tego należy podać lekki dip miętowo-jogurtowy i danie gotowe! Grillowane plasterki można wymieszać w misce z suszonymi pomidorami, makaronem, bazylią i odrobiną oliwy z oliwek i podawać jako pyszną sałatkę śródziemnomorską.

WSKAZÓWKA: również kwiaty roślin dyniowatych są atrakcyjne kulinarnie i, będąc na talerzu, przyciągają wzrok. Wypełnione ricottą i parmezanem lub pieczarkami oraz owinięte folią aluminiową również mogą być grillowane parę minut. 

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/47/14/Asset_2244714.jpg

Czosnek

Czy próbowałeś już może ajillo asado? Ta hiszpańska alternatywa dla masła czosnkowego jest prosta do przygotowania i najbardziej posmakuje wszystkim fanom czosnku z dodatkiem oliwy z oliwek i solą na świeżej ciabatcie. Wystarczy położyć na grillu główki czosnku – bezpośrednio na ruszcie lub owinięte w folię aluminiową. Szczególnie dobrze sprawdza się w takiej potrawie świeży czosnek. Warzywa są gotowe, gdy ząbki staną się miękkie i łatwo można je wycisnąć z łupinki. W zależności od temperatury i wielkości główki czas grillowania czosnku wynosi od 45 do 60 min.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/47/78/Asset_2244778.jpg

Kukurydza

Kukurydza należy do klasyków dań z grilla. Najlepiej smakuje posmarowana masłem ziołowo-czosnkowym i obgryzana bezpośrednio z kolby. Pomocne przy tym są małe drewniane patyczki do szaszłyków, wbite z prawej i lewej strony kolby. Całą kolbę należy grillować przez około 15 min. Wcześniej można ją namaczać w wodzie przez ok. 10 min. lub chwilę gotować. Skróci to czas grillowania, a kukurydza będzie dzięki temu szczególnie soczysta. Aby słodkie ziarenka nie były skarmelizowane, ani nie sczerniały, kolby kukurydzy można owinąć w folię aluminiową albo położyć je na brzegu rusztu, zostawiając ich naturalne liście. Niezależnie od formy grillowania – aby kukurydza była równomiernie upieczona ze wszystkich stron, należy ją kilka razy obrócić.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/53/24/Asset_2245324.jpg

Papryczki pepperoni

Kto, korzystając z grillowania, chce zadbać o swój system immunologiczny, ten może położyć na ruszcie świeże lub marynowane w oleju pepperoni. W zależności od rodzaju te ostre strąki zawierają do 150 mg witaminy C na 100 g warzywa. Krewna chili i papryki oferuje spektrum smaku – od słodkawo-łagodnego do ognisto-ostrego. Przy zakupie pepperoni należy pamiętać o zasadzie: im mniejsze warzywo, tym ostrzejsze. Połączone z fetą i czosnkiem, sprawi, że na Twoim talerzu grillowym zagości grecka nuta.

UWAGA!: Po przygotowaniu ostrego pepperoni natrzyj ręce olejem, a następnie umyj mydłem. Zawarta w pepperoni kapsaicyna może bowiem podrażnić śluzówki.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/48/40/Asset_2244840.jpg

Papryka

Czerwona, żółta albo zielona – owoc jagody z rodziny psiankowatych oferuje nam kolorową paletę barw na ruszcie. Oprócz tego kolor informuje nas o stopniu dojrzałości strąka: zielone papryki są niedojrzałe i łagodniejsze w smaku, dojrzałe – żółte lub czerwone – mają wyraźniejszy aromat i wyższą zawartość witaminy C. Wydrylowane papryki doskonale smakują z nadzieniem z posiekanych oliwek, czosnku, ricotty lub owczego sera. Czas grillowania papryk wynosi ok. 10–15 min.

UWAGA!: przy zbyt wysokiej temperaturze papryki stają się gorzkie.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/54/52/Asset_2245452.jpg

Pomidory

Nieważne duże czy małe – pomidory lubi właściwie każdy z nas. A więc – pomidory na grill! Większe mięsiste pomidory można łatwo wydrążyć i napełnić kuskusem i serem fetą. Małe – np. cherry, nadziane razem z ciabattą i czosnkiem na drewniany szaszłyk, stworzą włoską atmosferę na grillu. W zależności od wielkości pomidora zmienia się czas grillowania. Gdy skórka lekko pęka, oznacza to, że pomidor jest odpowiednio zgrillowany.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/55/57/Asset_2245557.jpg

Szparagi

Bez dodatków, w lekkiej marynacie lub owinięte szynką szparagi są pożądanym jedzeniem na grillu. Zielone szparagi lepiej nadają się do grillowania, ponieważ są odrobinę cieńsze. Już po ok. 6 min. bezpośredniego oddziaływania wysokiej temperatury, np. w tacce aluminiowej, są gotowe do spożycia. Kto jednak nie chce zrezygnować z białych szparagów, może je wcześniej zblanszować, aby skrócić ich czas grillowania.

W przypadku szparagów bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie. Nikt przecież nie lubi włókien, resztek skóry i zdrewniałych kawałków. Szparagi obieramy zawsze od góry – oczywiście zostawiając główkę. Dolną cześć obieramy dokładniej, ponieważ skórka w tej części jest zazwyczaj grubsza. Ważne jest, by odciąć końcówki łodyżek, ponieważ są one w tym miejscu szczególnie włókniste.


Zostaw swoją opinię

Wypełnij ankietę i powiedz co sądzisz o naszej stronie internetowej. Dzięki Twojej opinii będziemy mogli poprawić jakość naszych usług.

Zostaw swoją opinię